Húsvéti tradíció

2022.04.18. 12:41

Kölni helyett ma már inkább parfümökkel locsolkodnak a Nógrád megyei férfiak

Nógrád megyei fiatalokat kérdeztünk, s a válaszaikból az derül ki, hogy átalakulóban van a locsolkodás régi hagyománya.

Gubányi Patrik

A fiúk jelképesen locsolkodnak és verset is mondanak húsvétkor

Forrás: Hegedűs Márk/NMH

Fotó: Hegedus Mark

Míg egykor megtisztulást jelképezett a víz, a modern korban illatos vizekkel öntöznek húsvétkor a férfiak. Ma a szűkebb hazánkban élők inkább a jobb minőségű parfümöket választják erre az alkalomra. 

A húsvéthétfői locsolkodás tulajdonképpen egy közép-európai hagyomány, amely Jeruzsálem legendájára vezethető vissza. Ezen ősi szokás egyfajta megtisztító termékenységi rítus, ami a keresztségre is utal. Egykor vízbevezető vagy vízbehányó hétfőnek is nevezték ezt a napot, ugyanis ilyenkor a házasulandó korban lévő lányokat például vödrökből locsolták, olykor pedig a kútba vagy az itatóvályúba dobták. 

A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal áll kapcsolatban. Mások szerint a szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat. 
Napjainkban e tevékenység a lányok nagy örömére kedvesebb és óvatosabb formát öltött. A fiúk versekkel köszöntik, majd jelképesen meglocsolják őket parfümmel, kölnivel vagy vízzel. 

Hollókőben még mindig a régi tradíciók szerint locsolkodnak
Fotó: Hüvösi Csaba/NMH Archívum

Természetesen szűkebb hazánkban vannak még olyan települések, ahol a tradíciókat megőrizve szódáspalackkal vagy vödörrel locsolkodnak a legények, ilyen például Hollókő vagy Mezőkövesd. 

Nógrád megye illatszer- és vegyesboltjait körbejárva arra lettünk figyelmesek, hogy alig-alig árulnak kölniket. A drogériák munkatársai elmondták:

Húsvét közeledtével megemelkedett a parfümök iránti érdeklődés. Azt tapasztaljuk, hogy a férfiak inkább a jobb minőségű, drágább illatszert választják locsolás céljából, amit aztán elajándékoznak.

Az egyik salgótarjáni élelmiszer-üzletláncban ugyan kapható kölni, de nincs rá kereslet – tudatta a Nool.hu-val a bolt egyik alkalmazottja. Rámutatott: ezek az olcsó termékek még tavalyról maradtak, de úgy tapasztalják, idén sem fognak elfogyni. Az elmúlt években is az a tapasztalat a boltokban, hogy csupán pár darabot sikerül eladni belőlük, ami azt mutatja, hogy a kölnivel való locsolkodás már leáldozóban van. Közel sem örvend akkora népszerűségnek, mint pár évvel, évtizeddel ezelőtt. 

Megkérdeztük: Önöknél tartják-e még a húsvéti tradíciókat?

László Dorina: 

– Ebben a rohanó világban ez a pár nap szünet nagyon jólesik nekünk, végre megpihenhetünk. Ahelyett, hogy rohangálunk, főzünk és fogadjuk a vendégeket, sokkal jobb a szeretteink körében lenni. Nem járnak hozzánk locsolók, a rokonainkkal pedig interneten keresztül beszélgetünk, a járvány miatt így sokkal biztonságosabb. 

Porok Hanna: 

– Nálunk már nem igazán vannak tradicionális húsvéti hagyományok. Nem járnak hozzánk locsolók, kivéve persze a család férfi tagjait. Úgy gondolom, hogy azért nincs már akkora hagyománya a locsolkodásnak, mert online is tudunk kellemes ünnepeket kívánni. Ezenfelül a lányok nem szeretik, ha kölnivel locsolják meg őket, erős illata van és rendkívül zavaró. 

Dancsák Adrián: 

– Szűk családi körben szoktam locsolkodni. Minden évben lelkesen készülök erre az ünnepre versekkel, aminek a szüleim nagyon szoktak örülni. Az osztálytársaim körében már kevésbé jellemző ez a szokás, kezd feledésbe merülni. Ez az ünnep számomra Jézus Krisztus feltámadásáról szól, a családommal ezt ünnepeljük, vasárnap pedig szentmisére megyünk. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában