Maradványok

2022.04.14. 06:55

Izgalmas leletekre bukkantak a Drégelypalánknál épülő Ipoly-híd előkészítő munkálatai közben

Igen érdekes leletekre bukkantak a szakemberek a Drégelypalánk és Ipolyhídvég között építendő új közúti híd előkészítő munkálatai során a napokban. Az egykori átkelőhely maradványai kerültek elő a föld alól.

H. H.

Az előkerült hídfő profilján jól látható, meddig volt eltemetve

Forrás: Orosz Őrs Facebook-oldala

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, két Nógrád megyét érintő új Ipoly-híd építkezése kezdődik el hamarosan. Őrhalomban már megtörtént az alapkőletétel, Drégelypalánknál ezt az ünnepséget április 20-án tartják. 

Addig is javában zajlik az érintett területek tereprendezése, és ezek során bukkantak rá a különleges leletekre. A részletekről Facebook-oldalán Orosz Örs felvidéki közéleti személyiség, Nyitra megyei képviselő számolt be a minap. Ebben kiemelte, az ipolyhídvégi oldalon ásták ki a földmunkák során a kétszáz évvel ezelőtt készült nyílást, méghozzá teljesen ép alakjában. 

A híd 1944 novemberi felrobbantását követően ugyanis a maradványok sorra eltűntek a felszínről, mivel ezt a helyet a múlt század második felében szemétlerakónak használták a falubeliek, illetve egy részen teljesen benőtte a gaz, sőt, kisebb erdők keletkeztek. Most, amikor megkezdődött a tereprendezés, és eltakarították a hulladékot, akkor mutatkozott meg, milyen kincseket is rejtett sokáig a mélység. 

Orosz Örs tájékoztatása szerint teljes körű régészeti feltárást végeznek itt a szakemberek, építészettörténeti kutatással egybekötve, és Lestyánszki Viktor ipolyhídvégi polgármester ígérete szerint az új híd szomszédságában az eredeti darabokból egy emlékhelyet létesítenek, miként is nézett ki az átkelő régi mása, amit először 1617-ben ábrázoltak egy metszeten.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában