Családban marad

2022.04.26. 17:25

„Itt az egyenjogúság ideje” – hatalmas gazdaság irányítása várja a fiatal szécsényi nőt

Laczkó Bertalan a tettek embere. Azt vallja, hogy a jó mezőgazdasági vállalkozónak rendelkeznie kell a megfelelő szakmai tudással, kitartással, akaraterővel, hogy mindig átlendüljön a nehézségeken. „Segíts magadon, az Isten is megsegít!” – idézi fel az ismert közmondást.

Szenográdi Ferenc

Laczkó Lilla és édesapja, Laczkó Bertalan. A fiatal hölgyet érdekli a gazdálkodás

A mezőgazdaság szeretetét, a munka megbecsülését Laczkó Bertalan a szüleitől örökölte. Hajdanán a rimóci kisfiú még otthon segített a növényápolásban, az állatok etetésében, itatásában. Míg más gyerekek moziba mentek vagy játszottak, ő dolgozott. Az általános iskola elvégzését követően úgy döntött, hogy a gépészeti pályát választja, hiszen érezte, hogy ez a foglalkozás a mezőgazdaságban is egyre inkább teret nyer. 

Miután sikeres érettségi vizsgát tett, sikerült is elhelyezkednie a gépészeti szakmában, ám – szokták mondani – az alma nem esik messze a fájától: a jó szervezőkészséggel megáldott fiatal visszatért a mezőgazdaságba. Rimócon kárpótlási jegyekből vásárolt földet, s gazdálkodni kezdett. Egy idő után szűkösnek bizonyult a telephelye, így megvásárolta a Szécsény déli részén lévő termelőszövetkezet telephelyének egy részét, családjával pedig Szécsénybe költöztek, majd további földeket is vásárolt a városban. 

Mivel a rendszerváltozás idején gyakran megfordult az akkori NDK-ban, mezőgazdasági gépeket vásárolt, amelyeket itthon eladott, az így szerzett nyereségből, valamint pályázati pénzből és kölcsönből fokozatosan bővítette gazdaságát. 

Laczkó Bertalan ma is a több lábon állás híve: a növénytermesztés mellett húshasznú állattartással is foglalkozik. Volt idő, amikor 250 állatot tartott. Az állatok számára a város nyugati részén vásárolt újabb telephelyet, jelenleg tehát összesen már 500 hektáron gazdálkodik, amelyből a legelő 150, az erdő 100 hektár, a többi pedig szántóterület. Ami a növénytermesztést illeti a termés egy részét az állatok takarmányozására fordítja. A piacra főleg búzát, napraforgót, repcét termel. 

Laczkó Bertalannak két lánya van, s örül, hogy egyikük, Lilla egyre inkább bekapcsolódott a mezőgazdaságba, holott jogi és közgazdasági tanulmányokat is folytatott. Az viszont már sokat előrevetített a lány jövőjére vonatkozóan, hogy a közgazdasági egyetemen a szakdolgozatát a mezőgazdasági termelésből írta. Lilla immár öt éve az édesapja mellett dolgozik. 

– Az adminisztrációs munka, a szerződések elkészítése egyértelműen az én feladatom, de a termelés irányításából, szervezéséből is egyre inkább kiveszem a részem. Édesapám mellett sok hasznos gyakorlati ismeretre tettem szert. Most telepítünk egy 30 hektáros gyümölcsöst, ahová diófák kerülnek, s annak megszervezése is az én feladatom – mondta. 

– Nagyon örülök, hogy a lányom a mezőgazdaságot választotta, s ahogy látom, jól érzi magát benne, együtt dolgozunk a családi vállalkozásban. Tudom, nem mindennapi dolog, hogy egy ilyen nagy gazdaságot egy hölgy irányítson, de itt az egyenjogúság ideje. Igaz, ha elmegyünk egy mezőgazdasági szakmai fórumra, ott ő az egyedüli nő. Nyugodt szívvel vonulok nyugdíjba, mert tudom, hogy a gazdaság, amit felépítettem, jó kezekbe fog kerülni – mondta végezetül Laczkó Bertalan. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában