Körkép

2022.04.05. 13:50

Ismét várják a látogatókat Nógrád megye nagy rendezvényei

Az elmúlt két esztendőben a koronavírus-járvány szűkebb hazánkban is alaposan átírta a rendezvénynaptárakat. Nem kellett sokat gondolkoznunk azon, hogy hova látogassunk el, ugyanis a legtöbb fesztivál elmaradt. Idén azonban a településeken már szervezik a hagyományos programokat.

Gulyás Edina

Hollókői locsolkodás. A hagyományőrző húsvét már a jövő héten várja vendégeit

Forrás: NMH

Hollókői Húsvéti Fesztivál

Az elmúlt két évben elmaradt szűkebb hazánk egyik legnagyobb tavaszi programja, a Hollókői Húsvéti Fesztivál. Idén azonban újra kinyitja kapuit a látogatók előtt a világörökségi falu. Szabó Csaba polgármester arról számolt be, hogy április 15-től 18-ig gazdag folklórprogramok, palóc gasztronómia, koncertek és az elmaradhatatlan locsolkodás nyújt élményeket a vendégeknek. 

 

Szilvaszombat

– Tavalyelőtt a járvány miatt nem rendeztük meg a komoly érdeklődésre számot tartó Szilvaszombatot, de idén már megkóstolhatják a szilvás gombócot az augusztus utolsó szombatján Kétbodonyba látogatók – tájékoztatta lapunkat Tóth Attila közművelődési szakember. – A kísérőprogramokkal tarkított rendezvény terveink szerint a jövőben többnapos lesz. 

 

Nyugat-nógrádi települések találkozója

Tereskén Nagyboldogasszony napján évek óta megrendezik a nyugat-nógrádi települések találkozóját. 
– Tavaly pályázati támogatásból valósítottuk meg a találkozót, idén az önkormányzat saját forrásból szervezi azt meg – fogalmazott Vincze-Meló Mar­tina polgármester, hozzátéve: – Településünk híres dudásáról, Pál Pista bácsiról is megemlékezünk az augusztus végi rendezvényen. 

Laskafesztivál

A szintén nagy tömeget vonzó, hagyományosan május utolsó szombatján megtartott kazári Laskafesztiválra idén már várják a látogatókat, amelyről Gecse Krisztián közművelődési szakember tájékoztatott. Mint mondta: nagy az érdeklődés a május 28-i program iránt. Azok, akik nemcsak megkóstolnák, hanem el is készítenék a finomságot, április végéig jelentkezhetnek a szervezőknél. 

 

Haluskafesztivál

A Vanyarci Haluskafesztivált az egész országból látogatják. Az elmúlt két évben azonban senki sem kóstolhatta itt ezt a krumplis ételt. 

– Településünk kiemelt eseményét terveink szerint szep­tember második szombatján rendezzük meg. Bízunk abban, hogy idén nem akadályozza azt meg a járványhelyzet alakulása – mondta Nedeliczki Teréz, a fesztivál egyik főszervezője. 

 

Lepényfesztivál

Varsányban már elkezdték a Szent Mihály-napi palóc búcsú és a Lepényfesztivál előkészületeit. Kanyó Judit, a község polgármestere elmondta: tavalyelőtt mindkét program meghiúsult, az előző évben pedig csak a Lepényfesztivál megszervezésére nyílt lehetőségük. 

Pacalfőző verseny

Ipolytarnócon a járvány sem akasztotta meg a több mint 15 éves múltra visszatekintő nemzetközi pacalfőző verseny megrendezését. Gál István, a település első embere arról tájékoztatott, hogy idén július 23-án tartják az országban egyedülálló gasztronómiai megmérettetést, a Szent Mihály napjához kapcsolódó máglyagyújtásra pedig október első hétvégéjén várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában