Klímastratégia

2022.04.12. 17:44

Hollókő nem csak a múltban él: a világörökségi falu a jövőért is sokat tesz

Az önkormányzat több mint hatmillió forintot nyert el a Klí­ma­tudatos Hollókő című projekt megvalósítására a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban.

L. J.

A programban Hortobágy községbe is elutazhattak a hollókői gyerekek 

Forrás: Beküldött fotó

Szabó Csaba, a település polgármestere a tenderrel kapcsolatban elmondta, fontosnak tartják, hogy a község is rendelkezzen egy klímastratégiai tervvel, ami segít felkészülni a klímaváltozás által okozott kihívásokra, illetve a pályázatok során is segítséget nyújthat. 

– A projekt célja a klímaváltozás mérséklése és a várható hatásokhoz való alkalmazkodás elősegítése Hollókőn, amelyet az önkormányzat helyi klímastratégia kidolgozása, illetve végrehajtása által tervez elérni – fogalmazott Szabó Csaba. Hozzátette: – A projekt során számos klímatudatosságot erősítő lakossági szemléletformálási akciót és rendezvényt fogunk lebonyolítani. 

A polgármester kifejtette, hogy a helyi klímastratégia kidolgozására a Klímabarát Települések Szövetsége által kidolgozott módszertan alapján, valamint a települési szereplők aktív bevonásával kerül sor. Emellett a következő időszakban interaktív tematikus programokat fognak szervezni az óvodás és az általános iskolás gyermekek, illetve a szüleik részére. Ezenkívül lesznek figyelemfelkeltő akciók, vetélkedők és játékos foglalkozások is, valamint klíma tanulmányi versenyek az iskolásoknak. Az időskorúak számára pedig két eseményt és két vetélkedőt rendeznek meg a „Klíma és Egészségmegőrzés”, valamint a „Klíma és Energiatakarékosság” témakörökben. Mindezek mellett egy kiadványt és egy kisfilmet is készítenek, illetve fát is ültetnek majd a községben. 

– A program által már elvittük a helyi gyermekeket a Hortobágyra, illetve az önkormányzat és intézményeinek alkalmazottai, valamint a technikai dolgozói részére a környezeti és klímatudatosság jegyében műhelyfoglalkozásokat tartottunk – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a klímavédelmi kampány a jövőben a turisztikai rendezvényeiken, így a Hollókői Húsvéti Fesztiválon is megjelenik. Ezáltal pedig nemcsak a helyieket, hanem az ide látogató turistákat is bevonhatják a szemléletformáló programokba. A klímastratégiai terv várhatóan ősszel készül el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában