Rózsa Miklós

2022.04.23. 17:12

A nagylóci kötődésű, háromszoros Oscar-díjas zeneszerző születésének 115. évfordulójára emlékeztek

A Nagylóci Faluvédő Egyesület Rózsa Miklós, a háromszoros Oscar-díjas zeneszerző születésének 115. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartott a helyi művelődési háznál szombaton délután.

Lászlók Judit

Rózsa Miklós emléktáblája előtt sokan lerótták tiszteletüket

Forrás: Lászlók Judit/NMH

Az eseményen Hegedűs Sándor, a község alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. 

Rózsa Miklós apja nagylóci birtokán ismerkedett meg a palóc népzenével, népdalokkal, a cigány muzsikával, amelyek a későbbiekben is gyakran megihlették őt, és meghatározó szerepet töltöttek be zenei pályafutásában. Ifjúkori zeneművei magyar palóc dallamokat elevenítenek fel, amelyeket még a nagylóci birtokon jegyzett fel – mondta Hegedűs Sándor. Hozzátette:

Fontosnak tartjuk, hogy a zeneszerző munkásságát minél szélesebb körben megismertessük.

 – Ennek érdekében mi, nagylóciak minden évben lerójuk kegyeletünket a tiszteletére emelt emléktábla előtt, amelyet 2016-ban avattunk a Los Angeles-i Hungaria Nostra Alapítvány elnökének, dr. Vécsey Eszternek a támogatásával. A nagy zeneszerző munkásságáról kiadványainkban is megemlékezünk, s büszkék vagyunk arra, hogy minden idők leghíresebb magyar filmzeneszerzőjének Nagylóchoz is van kötődése. 

Fotó: Lászlók Judit/NMH

Ezt követően Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. Beszédében kiemelte, hogy immár hetedik éve rendszeresen tartanak megemlékezést Nagylócon, Rózsa Miklós emléktáblájánál. 

– Úgy vélem, hogy nem csak azért kell Rózsa Miklósról megemlékezni, mert önmagában hatalmas eredményt tett le az asztalra a nevéhez fűződő több száz zenemű komponálása és a száznál is több filmzene révén, hanem azért is, mert élete végéig büszke volt a magyarságára. Mi azonban ezt valamiért nem kellően viszonoztuk itt Magyarországon. A 2016-os év fordulópontot jelentett azáltal, hogy elkészült ez az emléktábla és fantasztikus azt látni, hogy egy kis nógrádi településen mennyire magukénak érzik ennek a nagy zeneszerzőnek az emlékét, illetve annak megőrzését. 

Fotó: Lászlók Judit/NMH

Bokor Balázs ezt követően felolvasta Juliet Rozsa, a zeneszerző lánya által a településnek írt üzenetét is, miszerint örül és egyben hálás is azért, hogy a mai napig így őrzik édesapja emlékét.

A résztvevők a megemlékezés végén megkoszorúzták a zeneszerző emléktábláját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában