Belépőjegyek

2022.04.30. 06:55

15 ezer embert vonzott idén a hollókői világörökségi helyszín – akadtak elégedetlenek is

Hollókő az elmúlt években a húsvét fővárosává vált. Az ünnepi fesztivál idején szép számban özönlenek a magyar és a külföldi turisták a világörökségi helyszínre. Az idei rendezvény után azonban az országos sajtó a belépőjegyek árától volt hangos, mely téma azóta sem akar csillapodni.

Lászlók Judit

A varázslatosan szép Hollókő

Forrás: NMH Archívum/Hüvösi Csaba

Fotó: Hüvösi Csaba

Mint arról beszámoltunk: a pandémia miatt az elmúlt két évben nélkülözni kellett a közös ünneplést és a húsvéti szokások éltetését a településen, ám idén a szervezők egy négynapos Hollókői Húsvéti Fesztivált álmodtak meg. Az Ófalu látványa mellett a hagyományőrzés, a kulturális programok és a vásári forgatag nyújtott élményt a vendégseregnek. 

A tömegben azonban akadtak látogatók, akik kifogásolták a belépőjegy árát. Többen arról panaszkodtak egy országos portálnak, hogy a túl drága jegy miatt – vasárnap a felnőtteknek négyezer, míg hétfőn ötezer forint volt – nem engedhették meg maguknak, hogy belépjenek a rendezvényre, holott messziről érkeztek. Az efféle vélemények a közösségi oldalon is terjednek, így húsvét óta folyamatosan téma, hogy jogosak-e a felháborodások. 

Megkérdeztük Hollókő polgármesterét, Szabó Csabát, ő mit gondol a fesztivál körül kirobbant negatív híresztelésekről. 
– Őszintén szólva nem igazán értjük, miért probléma a belépőjegy ára, ugyanis az eseményen mindig csak így vehettek részt az érdeklődők. 

E rendezvény kivételével az év többi napján – miközben sok más világörökségi helyszín csak belépővel tekinthető meg – ingyenesen látogatható az Ófalu, illetve a többi program is 

– mondta érdeklődésünkre Szabó Csaba. 

Hozzátette: bár tény, hogy a belépőjegy ára idén növekedett az előző évekhez képest, ugyanakkor tartalmazta az ingyenes parkolást, az Ófaluban lévő múzeumok, létesítmények és a kézművesvásár látogatását, valamint a kulturális műsorok és a koncertek megtekintését is. Mindemellett a négynapos rendezvény első napját ingyenessé tették. 

Fontos dolgokra megy a bevétel

– Megjegyzem, a belépőjegyek azt a célt is szolgálják, hogy csak a megfelelő számban fogadhassunk látogatókat. Ingyenes belépés esetén nehéz lenne korlátozni a létszámot – vélekedett a polgármester. Hozzátette: a rendezvény bevételét, annak kiadásai mellett, a hagyományőrzésre fordítják, beleértve többek között a népviseletet, az iskolában a Hollókő tantárgy tanítását és a világörökségi helyszín karbantartását is. Szabó Csaba végül kitért arra is, hogy az elmúlt két évben a pandémia miatt elmaradt rendezvény a helyi vállalkozóknak sem kedvezett. A húsvéti volt az év első és egyben legnagyobb szabású eseménye, amely meghatározza a hátralévő időszakot. 

A visszajelzések alapján rengeteg elégedett látogatónk van évről évre Hollókőn. Idén közel 15 ezer embert vonzott a világörökségi helyszín, akiknek jelentős része elégedetten és boldogan távozott 

– mondta Szabó Csaba. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában