Eltűnt

2022.03.01. 13:42

Szórványosan fordul elő a kikeleti hóvirág Nógrád megye erdeiben

A negyven felettiek még emlékezhetnek arra, hogy a március 8-ai nőnap elmaradhatatlan ajándéka volt a szerény kis hóvirágcsokor. A kora tavaszi növény gyűjtése azonban túlzott mértéket öltött, több élőhelyéről el is tűnt.

Faragó Zoltán

Forrás: Pixabay

Fotó: Shutterstock

Ma már védett a faj, ez köztudomású, gyűjtése is megszűnt. Előfordulása ettől függetlenül ma már szórványos Nógrádban. Sulyok József, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Élővilágvédelmi Csoportjának vezetője portálunk kérdésére kifejtette: a kikeleti hóvirág 2005 óta minősül védett növénynek, eszmei értéke 10 ezer forint. 

A hóvirág az Északi-középhegység területén üde és sziklaerdőkben fordul elő. A Bükkben gyakori és helyenként tömeges is, Nógrád megyében szórványos előfordulású faj. Salgótarján környékén ma már csak egyetlen szubspontán, kivadult állománya ismert a Karancsról. Egykor előfordult a Pécskőn is az irodalmi adatok szerint. Sulyok József hozzátette: büntetés kiszabására a leszedéséért nem volt példa az utóbbi időben. 

A társadalmi szemléletformálás egyértelműen hasznos a természetvédelem területén

 – fogalmazott Sulyok József. – A védetté nyilvánítást követően intenzív tájékoztató kampány indult Magyarországon, aminek eredményeként a hóvirág gyűjtése megszűnt. A kampány során igénybe vettük a média minden felületét, készült tájékoztató füzet, plakát, honlap. 
Hozzátette: sokat segítettek az ismeretterjesztő cikkek, a hírportálok, a televíziós csatornák hírműsorai is. 

Sulyok József kifejtette: azok a hóvirágfajok, amelyek a kereskedelemben megvásárolhatók, szabadon tarthatók, forgalomba hozatalukat a hatóságok engedélyezték. 
– A kereskedelmi forgalomban lévő hóvirágok magánszemélyek kertjeiben való tartását mi nem ellenőrizzük. A dísznövények kereskedelmi forgalomba hozatalának engedélyezési eljárásában nem veszünk részt. Ezt minisztériumi rendelet szabályozza.  A kertekben gyakran láthat az ember hóvirágot ez idő tájt, a legkorábban nyílók akár már januárban is kiviríthatnak­. A kereskedelmi forgalomba hozható fajok hagymáit kertészetekben vásárolhatjuk meg. 

Cserépbe ültetett hóvirágok is vásárolhatók

Antal-Takács Éva, egy salgótarjáni kertészeti áruda vezetője a portálunknak elmondta, hogy nem csak hagymák telepítésére van lehetőség, hanem tél végén nyíló, cserépbe ültetett hóvirágok is vásárolhatók igény esetén. 

A hóvirág hagymáit az őszi időszakban telepíthetjük, augusztus végétől késő őszig, mindaddig, amíg az időjárás engedi – mondta. – Igény esetén a kereskedelemben kapható valamennyi fajtát be tudjuk szerezni

 – mondta. 

A néprajzi szakirodalomban a vadon termő kikeleti hóvirág gyűjtésére már a 20. század elejéről is maradt fenn adat, egyfajta erdei mellékhaszonvétként főleg asszonyok gyűjtötték és árusították a nagyobb városok piacain, közterületein. A védetté nyilvánítás előtt a gyűjtés ipari méreteket öltött Nyugat-Magyarországon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában