Munka

2022.03.20. 13:00

Szécsényben is számos feladatot ad a közfoglalkoztatás

Szőke Tiborné Szécsény önkormányzatánál dolgozik a közfoglalkoztatási osztály vezetőjeként. Úgy véli, napjainkban is fontos szerepet kap a közfoglalkoztatás, hisz nem mindegy, hogy valaki segélyből él, vagy bekapcsolódik a munka világába, a termelésbe, s valamilyen értéket hoz létre.

Sz. F.

Szőke Tiborné, a város önkormányzata közfoglalkoztatási osztályának vezetője úgy vélekedett, napjainkban is fontos szerepet kap a közfoglalkoztatás. Ma sem mindegy, hogy valaki segélyből él vagy bekapcsolódik a munka világába, a termelésbe, s valamilyen értéket hoz létre. 
A program minden év március elsejével veszi kezdetét, s a következő év február végén zárul. A most befejeződött programban 44 személy foglalkoztatására kaptak engedélyt, de voltak, akik év közben elhelyezkedtek a munkaerőpiacon, ami dicséretes dolog. 
A közfoglalkoztatásban részt vevők munkája sokrétű, tavasszal virágosítják a várost, majd gondozzák, kezelik a parkokat, a Várkertben, a ligetben s a város egyéb részein rendszeresen kaszálják a füvet, tisztán tartják a közterületeket. Télen a hó eltakarításából, az utak csúszásmentesítéséből is kiveszik a részüket. 
Szőke Tibornénak számos feladatot el kell végeznie a közmunkákkal kapcsolatban. Egyrészt kérelmet készít a Nógrád Megyei Kormányhivatal Szécsényi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályára, amelyben megindokolja, hogy milyen munkát kívánnak elvégeztetni, s ehhez hány főre, milyen végzettségű szakemberekre lesz szükségük. A kérelem beadása előtt természetesen a polgármesterrel is egyeztetnek. Idén 41 személy számára kértek foglalkoztatási lehetőséget. 
Szőke Tiborné kitért arra is, hogy a foglalkoztatottak bérét az állam biztosítja. Erről havonta elszámolást kell készítenie. A Munkaügyi Központ Foglalkoztatási Osztályától a feladatok elvégzéséhez szükséges tárgyak, esetleg gépek beszerzésére is nyílik lehetőség. A közfoglalkoztatás nem minden esetben tart egy évig, lehet annál rövidebb is, az időtartamot mindenkor az engedélyezett munka határozza meg.
 

Szőke Tiborné, a közfoglalkoztatási osztály vezetője 
A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában