Erőszak

2022.03.08. 13:50

Nógrád megyében is van segítség a bajbajutott nők számára

Kiemelten fontosnak tartják a hatékony fellépést a nőkkel szembeni erőszak minden formája ellen a salgótarjáni Áldozatsegítő Ponton, ahol több bántalmazottnak is segítettek már az elmúlt időszakban.

Nagy Orsolya

Medve Judit, a salgótarjáni Áldozatsegítő Pont vezetője

Forrás: NMH

Mint arról korábban beszámoltunk, a megyeszékhelyen is működik Áldozatsegítő Pont, amelyet a Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium hozott létre. Célja, hogy megteremtse annak a lehetőségét, hogy a krízishelyzetbe került emberek minél könnyebben, gyorsabban és a legközvetlenebb módon vehessék igénybe az áldozatsegítő szolgálatok által nyújtott, személyre szabott segítséget.

Medve Judit, a Salgótarjáni Áldozatsegítő Pont vezetője elmondta, hogy az elmúlt több mint tíz évben az Igazságügyi Minisztérium vitathatatlan intézkedéseket tett a nők védelme érdekében a kapcsolati erőszakot érintő büntetőjogi tárgykörben. 

– Mindannyiunknak figyelmet kell fordítani arra, hogy a bántalmazott nők megismerjék jogaikat, tudjanak segítséget kérni, ha bajba kerülnek, és tudják azt is, hogy hová fordulhatnak. A büntető törvénykönyv szerint már nemcsak a testi sértés és bántalmazás büntetendő, de a lelki bántalmazás, a pszichológiai erőszak és a gazdasági ellehetetlenítés – közölte Medve Judit. 

Hozzátette: az áldozatsegítő központokban és ponton is segítséget nyújtanak, emellett kiemelt figyelmet fordítanak a hozzátartozók közötti erőszak sértettjeire, valamint az is fontos, hogy tájékoztatást adjanak arról, hogy milyen viselkedést nem kell eltűrniük, és milyen lehetőségeik vannak a helyzet megszüntetésére. 

Áldozatsegítő vonal is működik

Medve Judit arra is kitért, hogy a hozzátartozók közötti erőszak áldozatai kétségtelenül komoly lelki sérelmeket szenvednek el, ezért a velük való kommunikáció, az ő segítésük fokozottabb érzelmi szinten játszódik le, mint általában más áldozatokkal. Egy úgynevezett áldozatsegítő vonal (06-80/225-225) is működik egyébként annak érdekében, hogy az áldozattá vált állampolgárok bármikor, hivatali időn túl is kaphassanak tájékoztatást, segítséget, és közvetlenül elérjék a hozzájuk legközelebb található Áldozatsegítő Központot vagy kormányhivatalt. 

– Kiemelten fontos feladatnak tartjuk a nőkkel szembeni erőszak minden formája elleni hatékony fellépést, amely célkitűzés folyamatosan megjelenik és érvényesül a hazai jogalkotásban. Éppen ezért az elmúlt tíz évben számos jelentős, a nőket és gyermekeket védő, támogató intézkedés született – fejtette ki a vezető. 

Mint mondta, Nógrád megyében is előfordult már, hogy kapcsolati erőszak miatt keresték fel. Voltak, akik maguktól jöttek, de volt, akit a rendőrség irányított az Áldozatsegítő Pontba. A bántalmazott emberek egyébként többnyire nem akarnak büntetőeljárást, de a támogatás lehetőségével mindig élnek, és szeretik tudni, hogy milyen lehetőségeik vannak. A salgótarjáni ponton mindenről tájékoztatást kapnak, olykor pszichológust is bevonnak, de akár védett házban is elhelyezhetik az áldozatokat, amennyiben súlyos a helyzet. 

Az erőszak nem válogat

Medve Judit kiemelte, hogy szűkebb hazánkban ugyanannyi a kapcsolati erőszak eseteinek a száma, mint az ország más területein. Tévedés ugyanakkor, hogy csak a szociálisan hátrányos helyzetű családokban fordul elő, hiszen az erőszak nem válogat. Az elmúlt tíz évre visszatekintve azt lehet mondani, hogy növekedett azon bűncselekmények száma, amikor az idős korú anyjával együtt élő, középkorú férfi bántalmazza a szülőt. A párkapcsolati erőszak azonban nem növekedett az elmúlt években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában