Tavaszi évadnyitó

2022.03.05. 15:29

Nemzetközi Méhésztalálkozó keretében gyűltek össze Balassagyarmaton a méztermelők (fotók!)

Rengeteg érdeklődőt vonzott a szombaton rendezett Ipoly-menti Nemzetközi Méhésztalálkozó a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Az esemény hagyományosan az első alkalom az évben, ahol a palóc tájegység méztermelői előretekinthetnek az előttük álló esztendő kihívásaira.

Hegedűs Henrik

Mézből készült különlegességeket is láthattak az érdeklődők

Forrás: Hegedűs Márk/NMH

Fotó: Hegedus Mark

Már az intézmény bejáratától lépésről-lépésre közlekedtek a szombati rendezvényen az emberek, olyan nagy tömeg tolongott az épület aulájában. Itt egymást érték a különböző eszközöket, a méhészethez elengedhetetlen hozzávalókat árusító termelők, akik komoly szakértelemmel magyarázták a pultjuknál megforduló embereknek, miként is zajlik a huszonegyedik századi modern nektár-feldolgozás. Bemutatták az egyes berendezések működését, valamint javasolták, hogy milyen pergető edényeket szerezzenek be annak érdekében, hogy minél finomabb méz-ízkülönlegességeket készíthessenek – akár otthon is.

Amíg a földszinten a sokaság forgolódott, addig az emeleten, a nagyteremben szakmai előadások zajlottak. Krenovszkyné Lovász Andrea okleveles adószakértő a mezőgazdasági termelők járulékfizetési kötelezettségeiről beszélt, Gajdos Máté méhész az Új-Zélandon szerzett tapasztalatait osztotta meg, Fekete József szaktanácsadó az Országos Magyar Méhészeti Egyesület támogatási lehetőségeibe avatta be a résztvevőket, míg a médiából közismert Rusvay Miklós virológus, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület általános elnökhelyettese a méhek és a vírusok kapcsolatáról fogalmazott meg gondolatokat.

A szervezők részéről Diósi László érdeklődésünkre elmondta, ebben az esztendőben főként a szakmai kérdésekre terelődött a hangsúly az Ipoly-menti méhészek találkozóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában