Népesség

2022.03.17. 07:11

Negatív rekord: rohamtempóban csökken a salgótarjániak száma

A megyeszékhely lakosságszáma 1987 óta folyamatosan csökken. Ennek mértéke számszerűen még egyszer sem volt akkora, mint 2021-ben: tavaly 916 fővel lett kevesebb Salgótarján lakóinak száma.

Kéri István

Salgótarján látkép

Fotó: Hegedűs Márk

Arányaiban véve is ismét megdőlt a rekord: az év végén közel három százalékkal kevesebb volt a salgótarjáni lakcímmel rendelkezők száma, mint az év elején. 

A tavalyi így immáron sorozatban a harmadik olyan esztendő volt, amikor megdőlt a lakosságarányos csökkenés rekordja. A pusztán számszerű csökkenés oldaláról sem biztatóbb a helyzet: 2004 mellett a négy legnagyobb fogyással jellemezhető év között találjuk 2019-et, 2020-at és 2021-et is. 

Idén január elsejével 33 ezer 293 salgótarjáni lakcímű személy szerepelt a nyilvántartásokban. A csökkenés kezdetének tekinthető 1987-es év első napján másfélszer ennyi, 50 ezer 667 lakosa volt a városnak. Az elmúlt három évben összesen 2177 fővel csökkent Salgótarján lakossága, ami átlagolva azt jelenti, hogy minden egyes nap kettő emberrel csökken a város lakóinak száma

A Belügyminisztérium személyiadat- és lakcímnyilvántartásának adatait szemlézve megjegyezendő, hogy a valós lakosságszám szinte biztosan még ennél is alacsonyabb. A lakosság egy része ugyanis csak lakcímét tekintve salgótarjáni, miután életvitelszerűen vagy heti – akár többheti – ingázóként lényegében máshol él. A lakosságszám csökkenése a város elöregedéséből és az elvándorlásból egyaránt fakad. Amíg a ’90-es években a csökkenésért fele-fele arányban volt felelős a születések számától magasabb halálozás és az elvándorlás (vagy negatív előjelű vándorlás), mostanra már előbbi a hangsúlyosabb probléma

Tavaly a járvány is befolyásolta a statisztikát | A 2021-es adatok értelmezésénél a koronavírus-járvány okozta többlethalálozást is figyelembe kell vennünk. A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint Nógrád megyében 2021-ben mintegy 18 százalékkal nőtt a halálozások száma 2020-hoz képest. Ez volt a legnagyobb növekedési érték a megyék és a főváros között. Ugyanakkor a salgótarjáni lakosságszám-csökkenés még akkor is újabb rekordot döntött, ha erre a növekményre teljes egészében rendkívüli tényezőként tekintünk és nem számolunk vele a helyzet értékelésénél. Az összesített Nógrád megyei adat is csökkenést mutat: 2021 során 1886-tal – 0,98 százalékkal –, 192 ezer 909 főről 191 ezer 023 főre csökkent a lakosságszám. Salgótarjántól kisebb mértékben, de a megye további öt városában is csökkent a lakosok száma. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában