Fejlesztések

2022.03.08. 20:38

Megújulnak az evangélikus egyházi ingatlanok Salgótarjánban és környékén

A Magyarország Kormánya és Salgótarján önkormányzata közötti együttműködési megállapodás keretében, a Modern Városok Program támogatásával, közel 580 millió forintból újulnak meg a megyeszékhelyen és vonzáskörzetében található evangélikus templomok és ingatlanok. A megvalósuló fejlesztéseket kedd délután mutatták be a Salgótarjáni Evangélikus Egyházközség Imaházában.

Gulyás Edina

579 millió forintos támogatásból újulhatnak meg az egyházi intézmények

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

A Modern Városok Program támogatásával, a megyeszékhelyen és vonzáskörzetében található evangélikus tulajdonban álló ingatlanok felújítása széles körű együttműködésnek köszönhetően valósul meg 

– fejtette ki Kocsis István, az Evangélikus Fejlesztési Iroda munkatársa, hozzátéve: – A fejlesztés érinti a salgótarjáni evangélikus templomot, az imaházat, a gyülekezeti termet és a lelkészlakást. Az 579 millió forintos támogatásból ezeken kívül a zagyvapálfalvai és a karancslapujtői evangélikus templom, valamint a ságújfalui evangélikus imaház is megújul. 

Mint mondta, nyár végére elkészülhetnek az ingatlanokat érintő felújítások tervei, ezt követően indulhat a kivitelezés, ami várhatóan jövő év júniusában fejeződhet majd be.  

Amennyiben eleinkhez hasonlóan Jézus nevében kezdjük a munkát, úgy biztosak lehetünk abban, hogy Isten megáldja ezt a nagyszerű összefogást – hangsúlyozta áhítatában dr. Fabiny Tamás elnök-püspök.

– A fenti programban más egyházi közösségek épületei is megújulnak, ez így van jól, mert fontos, hogy a rivalizálás helyett az együttműködés és a szolidaritás legyen jellemző az egyházakra – tette hozzá.

Mint mondta, a salgótarjáni evangélikus templomot a felújítás során ki is világítják majd, így mindenki megtalálhatja a Jézushoz vezető utat. A püspök arra is kitért: csak összefogással, egymást segítve lehet a fejlesztéseket megvalósítani. A gyülekezet tagjai adakozással, önkéntes munkával is kiegészíthetik a projektet, így fogja azt magáénak érezni mindenki.

A rendezvényen Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke, Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő és Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is kiemelte a Modern Városok Program jelentőségét, az egyházi fejlesztések fontosságát.

Másfél évszázada alakult az egyházközség

A rendezvényen Horváth Hegyi Ádám, salgótarjáni evangélikus lelkész ismertette a helyi gyülekezet történetét, mindennapjait. Mint mondta, idén 150 éve alakult a közösség, az evangélikus templomot pedig éppen 140 éve szentelték fel. Az imaház 1936-ban épült, ami az évek során kultúrházként, gyermekkönyvtárként és bankként is funkcionált.

– Gyülekezetünknek Salgótarjánban és a környező településeken néhány száz tagja van. Kiemelt céljaink között szerepel a felekezet nélküliek megszólítása. A családlátogatások és a lelki gondoskodás minderre jó eszköz – fogalmazott a lelkész.

Bízunk abban, hogy a felújított épületek a gyülekezet és a város lelki épülését is szolgálják majd

– zárta gondolatait Horváth Hegyi Ádám.

Az összejövetelen Szabó András, a nógrádi egyházmegye esperese és Patakfalvi Zoltán, a salgótarjáni gyülekezet vezetője is szólt a megjelentekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában