Veszélyes festékek

2022.02.03. 17:31

Szigorították a szabályokat: nehéz helyzetben a nógrádi tetoválóművészek

Az Európai Unió szigorította a tetoválófestékekre vonatkozó szabályozást. Ez teher a nógrádi tetoválóknak és beszállítóiknak egyaránt.

Gubányi Patrik

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

A tetoválás széles körben elterjedt az egész világon, ugyanakkor a felhasznált festékekre eddig nem létezett egységes szabályozás, és így nem lehetett kizárni az e termékek potenciálisan súlyos egészségkárosító hatását – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményében. Vizsgálták a tetováló és a sminktetováló festékekben található anyagok egészségügyi kockázatait. Ennek során számos rákkeltő és másféle károsító anyagra bukkantak, ezért az Európai Unió január 4-től ezen vegyi anyagok használatát korlátozta – számolt be közleményében az NNK. 

Beck Tamás folyamatosan szállít nógrádi üzleteknek tetováláshoz szükséges termékeket. Portálunknak elmondta, hogy tudomása szerint minden eddig felhasznált festéket betiltottak, így a színeket is. 

Az amerikai festék­gyártócégek már dolgoznak az új és biztonságos festékek előállításán, de a piacra még nem került az a mennyiség, ami elég lenne folyamatos eladásra – fejtette ki a beszállító. 

– Ez az intézkedés számomra anyagi nehézségekkel fog járni, ezért a tetoválás ára is emelkedni fog – nyilatkozta egy nógrádi tetováló. Kifejtette: szerintem a magasabb árakat el fogják fogadni a vendégek, illetve meg is értik majd. 

Akik hivatásszerűen űzik a szakmát, azok szintúgy tovább tudják művelni, mint eddig, hiszen csak a festék változik. Úgy gondolom, hogy egy jól menő szalonnak nem okoz gondot beruházni egy másik, biztonságosabb festékre – nyilatkozta portálunknak Lászlók Viktória tetováló. 

Az egyik törzsvendége is megosztotta velünk gondolatait az Európai Unió szigorító intézkedéséről. 

– Bizalmi kapcsolat alakult ki az évek során a tetoválóm és köztem, máshogy szerintem ez nem is működik – mondta portálunknak Kovács Dávid. – Mivel megbízom benne, ezért nem is nézek utána annak a festéknek, amivel ő dolgozik, hiszen mindig a legjobb minőségű termékeket használja. Amint kijött az új rendelet, elkezdte beszerezni a biztonságos festékeket. A már meglévő tetoválásaim miatt nem aggódom, nem hiszem, hogy bármilyen betegséget okozna, de egyetértek az EU döntésével, hiszen fő a biztonság! 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában