extrém külső

2021.02.19. 06:55

Egyre népszerűbb a tetoválás a nógrádi tinik körében, a tanárok nem nézik jó szemmel

Piercing, tetoválás, kirívó öltözet vagy megbotránkoztató hajviselet? Sok fiatal ilyen külsővel próbálja kifejezni az egyéniségét, illetve azt, hogy mennyire különbözik a korosztálya többi tagjától. Ám ez az iskolában általában nem talál olyan pozitív fogadtatásra, mint ahogyan ők azt remélik, és legfőképp a pedagógusok körében nem aratnak ezzel osztatlan sikert.

Fodor Orsolya

Ha 18 év alatti a kuncsaft, a tetoválók írásbeli szülői beleegyezést kérnek

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Sok szülőnek ismerős lehet az a helyzet, amikor a csemetéjük belép a tinédzserkorba és hirtelen drasztikusan meg szeretné változtatni a kinézetét. Elkezdenek érdeklődni a piercingek, a színes, különleges frizurák és ruhák iránt, és elég nehéz megtörni az akaratukat. Azt mindenkinek otthon kell eldönteni, hogy mennyit engedhetnek a felnőttek a szárnyukat bontogató fiataloknak, szem előtt tartva azt is, hogy az iskolában milyen hatása lesz ezeknek a változásoknak. Portálunknak egy salgótarjáni pedagógus nyilatkozott a témában. Markáns véleményt fogalmazott meg, ám kérte, hogy a nevét ne említsük.

– Magánemberként teljesen elfogadhatónak tartom, ha valaki piercinggel, tetoválással rendelkezik, de pedagógusként már egészen más véleménnyel vagyok erről. Általános iskolában tanítok, és még nem igazán tapasztaltam ezt a jelenséget, de például a dohányzással és a műkörömmel már szembesültem néhány tanuló részéről. A közösségi oldalak, a barátok, esetleg a nem megfelelő társaság hatása sok gyermeket befolyásolhat ebben is, mert követendő példát láthatnak a különc viselkedésben – osztotta meg a véleményét a tanárnő.

Ha 18 év alatti a kuncsaft, a tetoválók írásbeli szülői beleegyezést kérnek
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Hozzátette: az idősebb testvérek is hatással lehetnek a lázadó hajlamú gyerekekre. Próbálják lemásolni a tőlük látottakat, mert úgy érezhetik, hogy ettől népszerűbbek vagy – ahogy ők fogalmaznak – menőbbek lehetnek. A viselkedésükkel és megváltoztatott külsejükkel egész biztos, hogy fel szeretnék hívni magukra a figyelmet. Mint a pedagógus mondta, ebben a kérdésben nem elhanyagolható a szülők megfelelő hozzáállása sem. Jó, ha egy gyermeket önállóságra nevelnek, mert szükséges, hogy bizonyos kérdésekben saját döntéseket hozzanak, de a külsőt érintő drasztikus változás nem ilyen.

Szabó János tetoválóként dolgozik a megyeszékhelyen. Portálunknak elmondta, hogy az ő szalonjában régebben lehetett piercinget is szúratni. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint egy tetoválásra. Tizenhat és tizennyolc éves kor között írásbeli szülői beleegyezés és a gondviselő jelenléte szükséges. A fülbevalót egy kozmetikus is meg tudja oldani, erre nem érvényesek az előbb említett szabályok. Az a különbség, hogy a piercingnél tűvel szúrják át a bőrt.

Lelki problémákra is utalhat

Az általunk megkérdezett pedagógus szerint az extrém megjelenés mögött – a kíváncsiságon túl – sokszor valamilyen probléma is fellelhető. Érdemes ezt kideríteni és ebbe az irányba terelni a beszélgetést. Előfordulhat, hogy egy közösségbe érkező új tanulót nem fogadnak el az osztálytársai, és úgy érzi, így népszerűbb lehet, könnyebben be tud illeszkedni. Jó döntés lehet megbeszélni a kérdés felmerülésekor, hogy miért szeretné ezt a változást, és kinek akar ezzel bizonyítani. Talán úgy érzi, hogy ettől ő értékesebb lesz mások szemében. A salgótarjáni pedagógus szerint a középiskolásokkal és a tőlük fiatalabbakkal meg kell értetni, hogy a tetoválás és a piercing még nem az ő korosztályuknak való.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában