Szigorítás

2022.02.07. 14:31

Súlyos bírságra számíthatnak a nemtörődöm állattartók Vanyarcon

Hosszú évek óta fennálló probléma Vanyarcon a szabadon, felügyelet nélkül kóborló ebek által okozott veszélyeztetés, illetve károkozás – közölte a helyi önkormányzat közösségi oldalán. Éppen ezért a település vezetősége a közelmúltban nagyszabású akciót szervezett a kóbor állatok begyűjtésére.

Nagy Orsolya

Közös akcióban gyűjtötték be az állatokat (illusztráció)

Forrás: Pexels

Mint azt írják, egy képviselő és két civil segítő az ebrendészet munkatársával közösen szinte egész nap keményen dolgozott, hogy sikerüljön megtisztítani a falut a szabadon kóborló ebektől. 

A nap végén az önkormányzat több százezer forintot volt kénytelen kifizetni az ebrendésznek, a hat még élő és kettő már elhullott kutya tetemének elszállításáért és elhelyezésükért. Ezt az összeget a település egyéb problémáinak, feladatainak megoldására és elvégzésére is lehetett volna fordítani – hangsúlyozta az önkormányzat közleményében. A község képviselő-testülete kiemelte, hogy a legtöbb kóbor állat nem úgy kerül az utcára, hogy idehozzák őket, hanem egyes emberek felelőtlen állattartásának a következménye a kialakult helyzet. Éppen ezért arra hívják fel minden kutyatartó figyelmét, hogy a hivatal türelme már fogytán, és amennyiben az utcákon, közterületen szabadon kószáló ebet észlelnek, akkor beazonosítják a tulajdonosát, és ha az eb nincs microchip transzporterrel ellátva, akkor súlyos bírságra és az elszállítás költségeinek megfizetésére számíthat a nemtörődöm gazda. A bírságot pedig minden esetben behajtják, szociális helyzetre való tekintet nélkül. A kormányrendelet alapján minimum 90 ezer forintot kell befizetni, de ez az összeg akár több százezer forintra is emelkedhet. 

Az önkormányzat mindenkit arra kér, hogy csakis abban az esetben tartsanak kutyát, ha az állattartásra vonatkozó előírásokat figyelembe veszik, vállalni tudják. Amennyiben pedig valaki kóbor ebet lát, azonnal értesítsék az önkormányzatot. A bejelentéseket titkosan kezelik majd, de fontos intézkedni, mivel a felelős állattartás minden lakos érdeke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában