Utcán

2022.01.16. 06:49

Kóbor ebekkel küzd sok nógrádi önkormányzat is

Kevés esetben fordulnak gyepmesterhez a nógrádi települések önkormányzatai, ha kóbor ebet látnak. A polgármesterek inkább arra törekednek, hogy gazdát találjanak az utcákon bolyongó kutyáknak.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Gondot okoznak a kóbor ebek szűkebb hazánkban, a települések önkormányzatai azonban mindent megtesznek a felelős állattartás érdekében. 
Szurdokpüspökiben például nincs gyepmester. A településen egy önkéntes segít abban, hogy a kóbor ebek gazdára találjanak. 
– Van csipleolvasónk, amely segít az otthonról elszökött ebek beazonosításában. Amennyiben nem rendelkeznek csippel, akkor felkeressük Farkas Barbarát, az önkéntesünket, aki igyekszik minél előbb otthont találni a számukra – közölte Pintér Miklós Ervin, a település polgármestere. 
Hozzátette: az önkormányzat gondoskodik az állatok elszállításáról és ideiglenes elhelyezésükről is, amelyet többnyire magánszemélyek vállalnak. 
Mint mondta, az emberek gondolkodásmódján kellene változtatni és az általuk tartott kedvencekről megfelelő módon gondoskodni. Abba bele sem gondolnak, hogy, ha kitesznek egy kutyát az út szélére, akkor utána hány embernek kell megmozdulni azért, hogy a megfelelő helyre kerüljön. Szurdokpüspökiben egyébként havi szinten hozzávetőlegesen hét-nyolc ebet találnak meg. 
Erdőtarcsán szerencsére nincs sok kóbor kutya, évente összesen körülbelül két-három. 
Markó Róbertné, a falu polgármestere elárulta, hogy olykor előfordul, hogy kitesznek egy-egy ebet a településen, akik számára mindig megpróbálnak gazdát keresni. Ebben pedig egy palotási állatmentő hölgy segít. 
– Az is előfordult sajnos már, hogy nem találtunk a kutyáknak új tulajdonost, és agresszívak is voltak, így gyepmesterhez fordultunk, aki menhelyre vitte az állatokat. Egyébként nem szoktunk sintért alkalmazni, mert nagyon drága lenne az önkormányzatnak. Mindig arra törekszünk inkább, hogy valaki befogadja a kóbor ebeket – emelte ki a polgármester. 
Markó Róbertné arra is kitért, hogy nemrégiben mintegy 850 ezer forintot nyertek el a Magyar Falu Program felelős állattartás pályázatán, amely által a kállói állatorvos hamarosan csippel látja el a kutyákat és ivartalanítja őket. 
A településvezető reméli, hogy a támogatásnak köszönhetően megállítják a felesleges szaporulatot, és kevesebb lesz a kóbor állat a településen a jövőben. 
Drégelypalánkon is próbálnak fellépni a kidobott állatok ellen, de nagyon nehéz az önkormányzat dolga. 
Rigó Dávid, a település polgármestere úgy fogalmazott, hogy tavasszal és ősszel van több kóbor kutya a településen. Hiába gyűjtik például januárban össze őket, ugyanúgy az utcákon lesznek tavasszal. Ráadásul ezen állatok többségében nincs csip, így a gazdájuk sem kerül elő, nincs kit megbüntetni érte. 
– Olykor alkalmazunk gyepmestert is, aki 30 ezer forintért szállít el egy ebet. Egy év alatt pedig több százezer forintot fordítunk erre a problémára, hiszen hozzávetőlegesen 20-30 kóbor kutya szaladgál Drégelypalánk utcáin – hangsúlyozta a polgármester, aki szerint szervezett akció keretében a rendőrséggel és az állatorvossal karöltve kellene végigjárni a házakat, hogy az előírásoknak megfelelően tartják-e a házi kedvencet. 
Oravecz Roland, Bárna polgármestere kifejette, hogy szerencsére náluk kevés a kóbor eb, de azoknak igyekeznek gazdát találni. Többnyire otthonról szökik el egy-egy kutya, de előfordul, hogy idegenek rakják ki. 
A településvezető szerint nincs sok eszköze az önkormányzatnak erre a problémára, de a Felelős állattartás elnevezésű pályázat sokat segíthet a helyzeten. A polgármester egyébként már maga is fogadott örökbe kóbor kutyákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában