Világnap

2022.02.04. 15:39

Sétával csatlakoztak a salgótarjániak a rákellenes világnapi megmozduláshoz (galéria)

A Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezete idén is szervezett programokat a Rákellenes Világnap alkalmából. Pénteken egy sétát is tartottak Eresztvényben, amellyel arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések elleni küzdelemben csak világméretű összefogás vezethet sikerhez.

Veres Edina

Forrás: NMH | Ladóczki Balázs

Huszonkét évvel ezelőtt Párizsban, az első Rákellenes Világkongresszuson a résztvevők aláírták a rákellenes chartát, amely irat a daganatos megbetegedések elleni világméretű összefogásra szólít fel. A dokumentum elfogadásának emlékére a Nemzetközi Rákellenes Unió 2000. február 4-én meghirdette az első Rákellenes Világnapot, amely alkalomból azóta is évről évre figyelemfelkeltő és tájékoztató programokat szerveznek. 

Kreicsi Mária, a MRL salgótarjáni alapszervezetének elnöke kifejtette: a ligával együtt a nógrádi megyeszékhely csapata állandó résztvevője a kezdeményezésnek.

Világméretű probléma, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma egyre nő. Magyarországon évente 80 ezer új esetet diagnosztizálnak, amelyek között egyre több a fiatal érintett. Több daganat fajtában világelsők, illetve dobogósak vagyunk. A daganatos betegségek miatti halálozási rátában az Európai Unión belül hazánk szintén az első helyen áll. A daganattípusok közül hazánkban férfiaknál a tüdő, a vastagbél és a prosztata, míg a nőknél a tüdő, az emlő és vastagbél daganat fordul elő a leggyakrabban – fejtette ki Kreicsi Mária.

Mindezt a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának legfrissebb, 2019-ben kiadott jelentése is alátámasztja. A kimutatás alapján mind országos, mind pedig megyei szinten a rosszindulatú daganatok minősülnek a második leggyakoribb haláloknak. Az adatokból továbbá az is kiderült, hogy az összes rosszindulatú daganatos megbetegedés esetében a 25-64 éves férfiak halálozása jelentősen, mintegy tizenegy százalékkal meghaladta az országos átlagot. A nők esetében ez az arány két százalékkal múlta felül az átlagos hazai értékeket.

Kreicsi Mária azt is hozzátette: pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy a diagnosztikai és terápiás eljárások dinamikus fejlődésének hála napjainkban a rákkal diagnosztizált betegek közel ötven százaléka megmenthető. Ez az arány fél évszázaddal ezelőtt húsz százalék körül mozgott. 

Az elnök elmondta, hogy a rákkal szembeni küzdelem egyik legjelentősebb szegmense a megelőzés. Az alapszervezet tagjai kiemelt feladataként tekintenek arra, hogy felhívják az emberek figyelmét a szűrővizsgálatokon való részvétel és az egészségtudatos életmód jelentőségére. 

Sajnálják, hogy a pandémia miatt idén ismét csak online előadásokat és a mozgásra koncentráló szabadtéri programokat szervezhettek. A Rákellenes Világnap alkalmából tegnap Eresztvényben egy figyelemfelkeltő sétát, valamint keringésjavító tornát tartottak, amelyen szép számmal vettek részt az érdeklődők. A prevenciós totó és a  tombola előtt a megjelentekkel Kreicsi Mária megosztotta az idei világnap üzenetét, miszerint mindenki méltányos ellátást érdemel. A túrán és az online előadásokon túl szentmisét tartanak a daganatos betegek gyógyulásáért február 13-án, 10 órától a salgótarjáni Kisboldogasszony Római Katolikus Templomban.

A szervezett szűrés mellett szükség van az önvizsgálatra | Tóth Mártonné évekig élt Salgótarjánban. Emlőrákkal érintettként hét évvel ezelőtt műtéten kellett átesnie, azonban a gyors felismerésnek és közbeavatkozásnak köszönhetően már évek óta tünetmentes. Amennyiben lehetősége van rá, mind a mai napig részt vesz a salgótarjáni alapszervezet programjain. – A 45-65 éves nők két évente vehetnek részt komplex emlőszűrésen. Emellett azonban nagyon fontos a saját önvizsgálat, amit havonta érdemes elvégezni. Figyelni kell a test jelzéseire, így például az emlő formájának, színének elváltozása, de akár a szokatlanul erős erezet kirajzolódása is intő jel lehet, amellyel azonnal orvoshoz kell fordulni. Az időben diagnosztizált emlődaganat szinte száz százalékban gyógyítható – mondta Tóth Mártonné. Hozzátette: mivel egyre több a fiatal érintett, ezért a Magyar Rákellenes Liga önkénteseként azt szeretné elérni, hogy a középiskolák tanulói kivétel nélkül halljanak az önvizsgálat módszeréről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában