Séta a múltban

2022.02.04. 14:34

Régi fotómasinák röpítenek vissza a város múltjába Balassagyarmaton

Érdekes kezdeményezéssel rukkolt elő az önkormányzat, a legbátrabb város ünnepét megelőző napokban.

H. H.

A régi fotómasina lencséjét egy-egy jellegzetes épületre irányították

Forrás: NMH | Hüvösi Csaba

Az Ipoly-parti járási székhely területén tizenkét, fából készült régi, állványos fényképezőgépet állítottak fel, és a berendezés lencséjének szögét egy-egy épületre állították be. 

De nem ám a jelenlegi állapotokat láthatták, akik belepillantottak a kukkolóba, hanem szó szerint a száz évvel ezelőtti helyzetképet szemlélhették meg, miként is festett a városkép a cseh betolakodók elleni harcok idejében. A legtöbb ilyen gépet a Civitas Fortissima téren és közvetlen környékén állították fel, de meg lehetett tekinteni a Kossuth utca torkolatának vagy a Bajcsy úti Aninger-háznak a huszadik század eleji kinézetét is. A szerkezeteket felkutató séta akár egy kedélyes történelmi tanulmánytúrának is felfogható. 

Ráadásul az ötlethez egy játékot is csatoltak Séta az időben címmel, amely január 24-én kezdődött és február 6-ig tart. Miután az érdeklődők a kijelölt pontokon (például a művelődési központ, Jánossy Képtár, városháza, Palóc Múzeum) beszereztek egy-egy füzetet, megkereshették az abban található térképen szereplő fényképezőgépeket, és azok kódszámát beírhatták a négyzetbe, majd a kis brosúrát az adataik kitöltésével bedobhatták a polgármesteri hivatal előtti arany színű postaládába. A szerencsések a február 11-i sorsoláson kaphatják meg jutalmaikat, illetve a legeredményesebb iskola is különdíjban részesül. 

Az utcát járva találkoztunk egy környékbeli férfival, aki a kislányát kísérte. Elmondta, nagyon jó a kezdeményezés, ők ketten mind a tizenkét gépet megkeresték, és a játékra is beneveztek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában