Jégkorszak

2022.02.01. 17:07

Páratlan kiállítás: mamutbébi és kardfogú tigris költözött a pásztói múzeumba

Kedd óta egyedi tárlat várja az érdeklődőket a pásztói múzeumban, ahol különleges ősleletekkel szemléltetve ismertetik meg a jégkorszak történetét és élővilágát.

Nagy Orsolya

Forrás: Ladóczki Balázs

Jégkorszak címmel nyílt meg a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása kedden a városi múzeumban, melyre interaktív elemekkel, érdekes tárlatvezetésekkel, élménydús foglalkozásokkal, különleges ősleletekkel és rekonstrukciókkal várnak minden érdeklődőt.

A rendezvényen dr. Hír János, az intézmény igazgatója elmondta: tudja, hogy nehéz időket élünk a vírushelyzet miatt, ugyanakkor nem állhat meg az élet. – Kultúrát és tudományt fogyasztani kell, a gyerekek számára pedig értékes ismereteket kell adni, éppen ezért éltek az új lehetőséggel – tette hozzá. 

Farkas Attila polgármester bízik benne, hogy amint a járvány enyhül, akkor az iskolások és óvodások is megtekintik a múzeum tárlatát. Mint mondta, a Föld történetében több jégkorszak is volt, amelyek közül az utolsó 110 ezer évvel ezelőtt kezdődött és 11 ezer évvel ezelőtt fejeződött be. Ez a kor pedig az ember evolúciója szempontjából is igen jelentős. 

Dr. Gasparik Mihály főmuzeológus, a kiállítás kurátora elárulta, hogy ez a tárlat még 2008-ban nyolc hónapon keresztül egy nagy anyag volt a Természettudományi Múzeumban, amelynek ötlete 2006-ban fogalmazódott meg. Úgy gondolták, hogy érdemes vándorkiállítást készíteni e korszakot felölelve, amely több mint 20 városban volt megtekinthető az elmúlt évek során. 

Népszerű önmagában a jégkorszak története, de ha belevesszük azt, hogy jelenleg is zajlik, még érdekesebb. Ez a korszak hatott a történelmünkre, a jelenre és a jövőre is. A tárlat célja, hogy gyönyörködtesse a látogatókat és felvázoljuk azokat a folyamatokat, amelyek miatt kifejlődtek a jégkorszaki állatok, s közülük több faj még ma is él – közölte Gasparik Mihály.

A kiállítás egészen április végéig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában