Zöldhulladék

2022.02.17. 06:55

Komposztálóedényeket kapnak tavasztól a rétságiak

Képviselő-testületi döntés értelmében tavasztól térítésmentesen biztosít komposztáló tárolóedényeket a város lakosságának Rétság önkormányzata. Az igények felmérését február 28-ig végzik el.

Hegedűs Henrik

Rétságon ezentúl már nem kell nyitott térben tárolni a zöldhulladékot

Forrás: Ladóczki Balázs/NMH Archívum

Korábban már beszámoltunk arról, hogy tavaly év végén fennakadások jelentkeztek a nyugat-nógrádi járási székhelyen a szemétszállításban, amely különösen a zöldhulladék elvitelét érintette. Az állapotok azóta sem rendeződtek, ezért döntött az önkormányzat, hogy más lehetőséget teremt a komposztálandó hulladék biztonságos tárolására. 

Azt is szerették volna elkerülni, hogy a lakosság a saját telkén égesse el a felesleget, amire ugyan hétfői napokon még alkalmat ad a rendelet, de ez a tevékenység károsítja a környezetet, illetve azt sem kívánták, hogy az emberek a laktanya elhagyatott területeire vigyék ki az el nem szállított szemetüket. Komposztálóedényeket vásárolnakA testület egyhangúlag döntött: saját erőből megvásárolják az új komposztálóedényeket. A lakosság, az ingatlan nagyságától függően, két változat közül választhat. A nagyobb, 1200 literes, három részből álló tárolóra azok jogosultak, akiknek a telke meghaladja az ezer négyzetméteres felületet, míg a kisebb, 800 literest azok igényelhetik, akiknek a kertjük-udvaruk ötszáz és ezer négyzetméter közötti területű. 

Mezőfi Zoltán polgármester elmondta, az előzetes számítások szerint a családi házas övezetben mintegy öt-hatszáz ingatlant érint ez a lehetőség, és már megkezdték az igények felmérését, ami február 28-ig fejeződik be. Ezután vásárolják meg a műanyag, lyukacsos edényeket, amelyek hatékonyabban védik a tartalmat a kártevőktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában