megoldás

2021.11.23. 10:18

Nápolyi állapotok uralkodtak Rétságon, lépett a polgármester a hulladékhelyzet miatt

Tovább folytatódott a nyugat-nógrádi városban a szemétszállítás hercehurcája, de a legújabb fejlemények arra mutatnak, hogy egyre közelebb a végleges megoldás órája. A polgármester november 15-én írott figyelmeztető levelére gyorsan válaszolt a szolgáltató: még egyszer idén elviszik a zöldhulladékot.

Hegedűs Henrik

Fotó: Shutterstock

Egyes helybeliek szerint valósággal Nápolyban érezhette magát november ­első két hetében a lakosság. Úgy tornyosultak folyamatosan a házak előtt a szemétkupacok, mint pár éve az olasz városban. A szolgáltató ugyanis előbb a zöldhul­ladékot, majd a szelektívet, végül a kommunális kukák tartalmát sem szállította el, ami nem kis felháborodást váltott ki. Mezőfi Zoltán polgármester előbb november 12-én fogalmazott meg egy dörgedelmes levelet a Duna–Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. számára, és másnap, szombaton valóban elvitték a szemetet, igaz, nem minden ingatlan elől és nem mindet.

A polgármester november 15-én újra reklamálva jelentkezett a cégnél. Ebben elöljáróban megköszönte, hogy az elmaradt hulladékszállítások – ha nem is az ütemezés és előzetes hirdetmény szerint – megtörténtek. Ám néhány, korábban feltett kérdésére nem kapott választ. Ismét érdeklődött, hogy a no­vember 18-ra ígért idei utolsó zöldhulladék-elszállítást elvégzik-e idén, mondván a november 13-i pótszállítás alkalmával a lakosság nem kapott cserezsákokat, holott menet közben nagymértékben felhalmozódott a falevél a kertekben és az udvarokon.

Másrészt arról tudakozódott, hogy többen jelezték, a szolgáltató munkatársainak hanyagsága következtében több tárolóedény megsérült, ami mindenképpen cserére szorul, és ehhez mikor és milyen formában juthatnak az emberek. A polgármester határozottan rámutatott, Rétságon semmiféle hátralék nem halmozódott fel, az önkormányzat határidőre kifizeti a díjakat, éppen ezért elvárható, hogy a közszolgáltatási szerződésekben meghatározott feladatokat maradéktalanul teljesítsék.

A Duna–Tisza Közi Hul­ladékgazdálkodási Kft. már másnap válaszolt a felvetésekre. Ebben Révész László szállításvezető leírta, november 18-án négy köteg, összesen ezerkétszáz darab biológiailag lebomló, zöldhulladék gyűjtésére alkalmas zsákot juttattak el az önkormányzathoz, aminek szétosztásáról a polgármesteri hivatal gondoskodott­. Kifejtette továbbá, az évi utolsó zöldszállítást november 26-án végzik el, míg az ürítések során megsérült edények felhasználási címén értesítőt hagynak, ez alapján automatikusan regisztrálják a cseréket. Aki igényli, de nem kapott értesítőt, bejelentést tehet a cég ügyfélszolgálatán. Ugyanakkor felhívják a kukásautók dolgozóinak figyelmét a pontos munkavégzésre, elkerülve a későbbi panaszokat.

A válaszlevél kézhezvétele után Mezőfi Zoltán közleményben tudatta a lakossággal: háztartásonként legfeljebb két darab zsák november 22-én volt átvehető a polgármesteri hivatalban. A polgármester végezetül reményét fejezte ki, hogy a káoszállapotok most már tényleg megszűnnek, és teljesen helyreáll a szolgáltatási rend.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában