Menza

2022.02.11. 17:20

Kapkodnak a nógrádi diákok is a forró fogásokkal

Szűkebb hazánkban sokszor nincs elég idejük a gyerekeknek az iskolákban arra, hogy az ebédet nyugodt tempóban elfogyasszák. Az élelmiszer-biztonság miatt forrón felszolgált fogások sem könnyítik meg a diákok helyzetét, ami azt eredményezi, hogy sok étel a tányéron marad.

Fodor Orsolya

Sűrű a napirend, evés után pedig jólesne egy kis pihenés. Ritka az ideális a helyzet.

Forrás: Unger Tamás/Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Az általános iskolások körében fordul elő leginkább, hogy a sűrű napirend miatt nincs elég idejük a gyerekeknek elfogyasztani az ebédjüket. A fejlődő szervezet számára pedig lényeges lenne, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz jusson. 

Enyedi Csaba, egy Nógrád megyében is jelen lévő közétkeztetési vállalat, a Hungest kommunikációs igazgatója elmondta: az élelmiszer-biztonság érdekében csak forrón szolgálhatják fel az ebédet a tanulóknak, ami még inkább megnehezíti számukra, hogy gyorsan elfogyasszák azt az ebédidőben. 

Leginkább a leves hőmérséklete okoz gondot a gyerekeknek, és azt vettük észre, hogy egyre kevésbé is igénylik az ebéd első felét. Inkább csak a szülők azok, akik megszokásból ragaszkodnak ehhez. Többnyire a második, tartalmasabb fogást kapkodják csak be a diákok. – fejtette ki a szakember. 

Mint mondta, fontos lenne az iskolai órarendbe beilleszteni egy 45 perces ebédidőt, és a testnevelésórát lehetőleg az étkezés előtt letudni. Az emésztés ugyanis egy hosszú és energiaigényes folyamat, és ha közvetlenül az étkezés után sportolással elvonjuk a szervezettől az erőforrást, akkor annak a tápanyagok felszívódása látja kárát. 

Sokan viszik otthonról az ételt – Fenyvesiné Mester Erika már nem kéri a nyolcadik osztályos gyermekének az iskolai étkezést, mert túl rövid volt az ebédidő és jobbnak látták, ha otthon csomagolják be az ennivalót és azt a szünetekben fogyasztja el a kisfia. Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: a középiskolák többségében a közétkeztetés az apadó igények miatt megszűnt. Sem a szülők, sem a diákok nem jelezték, hogy ez számukra gondot jelentene. Ahol még ebédelnek a gyerekek, ott nincs panasz sem az ebédidő hosszára, sem az étel minőségére. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában