Kutyatánc

2022.02.22. 19:50

Hollókőn négylábú barátaikkal tanulnak táncolni a kutyatulajdonosok

Mancs a láb mellé, forgás, ugrás, majd egy falat jutalom. Gazda és négylábúja is nagyszerűen érezheti magát a hollókői kutyaiskolában, ahol Bérczes Christine Elisabeth iránymutatása mellett sajátíthatják el a lépéseket. A járvány idején az online térben folyt az oktatás, azonban napjainkban újra kutyaugatástól hangos a próbaterem.

Gulyás Edina

Chanel és Meredith, a két ausztrál juhászkutya izgatottan rohangál a helyi kutyaiskola próbatermében. Lesik gazdájuk minden mozdulatát, vezényszavakra teljesítik az elvárt lépéseket, majd hálásan fogadják a jutalomfalatokat. 

– Amikor gyerek voltam, a családunknak mindig volt kutyája, már akkor sokat foglalkoztam velük, igyekeztem engedelmességre bírni őket – idézte fel Bérczes Christine Elisabeth. – A férjemtől azzal a céllal kaptam az első ausztrál juhászkutyámat, Jacket, hogy kiállításokra vigyük és tenyésszük a fajtát. Utóbbival mai napig foglalkozunk, általában hat-kilenc kutya rohangál a házban és az udvaron. 

Mint mondta, a fenti tevékenységet kiegészíti, hogy 2016-ban elvégzett egy kutyatréner-tanfolyamot, majd az egyik barátnője hívta fel a figyelmét a dog dancingre. A kutyatáncként fordítható sport nagyon erős kapcsolatépítő a gazdák és kedvenceik között. Egy-két évvel ezelőtt még csak néhányan hallottak erről a lehetőségről, azonban napjainkra egyre népszerűbb. 

– A megyében kevés kutyás sportot lehet űzni, a dog dancinget is csak mi oktatjuk, országszerte azonban egyre többen viszik táncba a kutyájukat. Ez a tevékenység egyénileg és csoportosan is űzhető, kutyának és gazdának is jó alkalom a tanulásra és a kikapcsolódásra – fogalmazott a tréner. – A járvány új helyzet elé állított minket is, a bezártságot a tulajdonosok és kedvenceik is nehezen viselték. Ezért elindítottunk egy otthon is jól végezhető tanuló videós sorozatot, amelyet végül egy verseny zár. Meglepően jól működik ez a megoldás, vannak résztvevők Győrből, Szegedről, Szlovéniából, Ausztráliából és az Egyesült Államokból is. 

Egyre többen jelentkeznek

A szakember arról is beszámolt: ez jó lehetőség azoknak, akik nem szeretnének közönség elé lépni, mégis bemutathatják azt, hogy mit sikerült elérni a közös gyakorlással. A teremben személyesen megtartott órákra is egyre többen jelentkeznek, Christine mellett immár egy másik oktató, Hazafi Dorottya is segít a különböző lépések és mutatványok elsajátításában. A kutyakozmetikával kiegészült kutyaiskola épületét éppen felújítják, azonban a korszerűsítésen kívül bővíteni is kell majd.

– Amikor 2018-ban elkezdtem oktatni, nem hittem, hogy ilyen népszerű lesz Nógrád megyében. Azonban a gazdák egyre inkább felismerik e tevékenység előnyeit – mondta a tréner. 

– Amellett, hogy a négylábúak megtanulják az engedelmességet, izgalmas és látványos produkciók születnek. Az állatok mentálisan elfáradnak az órák során, de a gazdák tartása is javul, önbizalma erősödik. Számomra a hobbim lett a munkám – emeltek ki az oktató.

Idős és fiatal, apró és nagytestű eb is elsajátíthatja a lépéseket

dog dancinget bárki elkezdheti, fiatal kutyákkal éppen úgy elsajátíthatók a lépések, akár az idősekkel, sőt, amatőr szinten az sem kikötés, hogy fajtatiszta ebbel mutassák be a gazdik a kűrnek nevezett produkciót, ami lehet egy tánc, de történetet is elmesélhet. – Tanítványaim között egy kölyök tacskó a legapróbb, de pireneusi hegyikutyával is dolgozom. Azok, akik komolyabb világversenyeken szeretnék bemutatni kedvenceik tudását, már csak törzskönyves ebbel tehetik ezt – tájékoztatott Bérczes Christine Elisabeth. – Sajnos a vírus miatt már két éve elmarad a dog dancing világbajnokság, amelyen 2019-ben 10. helyet értünk el Chanellel. A CRUFTS-on pedig, amely a világ legrangosabb versenye, Meredithszel 2020-ban negyedik helyen végeztünk. Ma rendezik meg Budapesten a FCI Dog Dance Világbajnokság kvalifikációs versenyét, amelyen mindkét kutyával eredményesen szeretnék szerepelni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában