Támogatás

2022.02.16. 13:55

Falugondnoki buszra pályáztak a Nógrád megyei községek

Szűkebb hazánk legtöbb településén működik falugondnoki szolgálat, több helyen most tervezik a beindítását. A Magyar Falu Programban az elmúlt években is szép számmal hirdettek nyertes pályázót megyénkből, a lehetőség idén is adott volt, február 5-ig lehetett benyújtani a támogatási igényeket.

Gulyás Edina

Érkezik az ebéd Nemti községben. A kisebb települések életében óriási szerepe van falugondnoknak és a -busznak

Forrás: NMH/L. B.

Fotó: Ladoczki Balazs

Szűkebb hazánk települései közül több helyen már hosszú évek óta működik a falugondnoki szolgálat. Ősagárdon 1995 óta látják el annak segítségével a felmerülő feladatokat. Agárdi András polgármester arról számolt be, hogy az elmúlt évben azért pályáztak a Magyar Falu Programban új járműre, mert az előző busz már több mint hat éves. 

Nagyszerű lehetőség ez a vidéki kis falvaknak, hiszen az itt élők számára ezáltal könnyebben elérhetők azok az egészségügyi és szociális szolgáltatások, amik egy városinak természetesek. A kistelepülések önkormányzatai pedig a támogatásnak köszönhetően időről időre megújíthatják járműparkjukat  – fogalmazott Agárdi András. 

Garáb már harmadszor pályázott sikeresen

Garáb önkormányzata az elsők között csatlakozott a falugondnoki szolgálathoz, azóta a megye legkisebb lélekszámú települése már harmadszor pályázott sikeresen falubusz vásárlására. Kovács Zoltán, a község első embere elmondta, hogy az új járműre – ahogy a legtöbb pályázó – közel 15 millió forintot nyertek. Az általuk megrendelt korszerű busz azonban többe kerül, a hiányzó összeget a régi busz értékesítéséből fedezik. 

Nemtiben korábban nem működött falugondnoki szolgálat, 2020-ban pályáztunk az ehhez szükséges kisbuszra, ami az elmúlt évben meg is érkezett – hangsúlyozta Széll Istvánné polgármester, aki arról is beszámolt: – Rendkívül nagy segítség ez a helyieknek és az önkormányzatnak is. Az új jármű első útja Salgótarjánba, az oltópontra vezetett. Azóta is rengeteg feladatot megoldunk annak segítségével. Mint mondta, a szociális étkezés kiszállításában, az idősek orvoshoz szállításában, gyógyszerek kiváltásában is hasznát veszik a busznak. Az öregebb lakóknak a különböző leveleket, kérelmeket is azzal viszik házhoz. 

A falugondnok sok terhet levesz a nehéz helyzetben élők és az idősek válláról, van akinek fát vág, máshol bevásárol. Legutóbb egy magatehetetlen bácsit láttunk el napokig, akinek nincsenek hozzátartozói. Öröm volt, hogy egy közeli szociális otthonban egy-két hét leforgása alatt el tudták helyezni 

– fogalmazott Széll Istvánné. – Az is komoly segítség, hogy a falugondnok bérét állami normatívából finanszírozzák. Ez évente 4 millió 400 ezer forint, amihez már csak mintegy 400 ezret kell a faluvezetésnek hozzátenni. 

Falugondnoki állást hirdetnek

Mátramindszenten eddig nem volt falugondnoki szolgálat, ezen azonban változtatnának. Horváth János, a község első embere arról tájékoztatott, hogy az elmúlt évben sikeresen pályáztak egy 9 személyes kisbuszra, amint az reményeik szerint egy-két hónapon belül megérkezik, számos feladatot annak segítségével oldanak meg. Mihálygergén is hasonló a helyzet, az önkormányzat most adta be a támogatási kérelmét. Szikoráné Sebestyén Katalin polgármester elmondta: bíznak a pozitív elbírálásban, a falugondnoki állást már meg is hirdették. 

Erősödik a településhez való kötődésAz előző évekhez hasonlóan a Magyar Falu Programban idén is meghirdette a kormány a Falu- és tanyagondnoki buszok beszerzése című pályázatot. Ennek keretében az önkormányzatok legfeljebb 15 millió forint támogatásra nyújthatták be kérelmüket február 5-ig, egy új kisbusz megvásárlására. A kormány célul tűzte ki a kistelepülések népességmegtartó és népességnövelő erejének növelését, a fiatalok helyben maradását. Ezen célok elérésének egyik alappillére a közszolgáltatások fejlesztése, az egyenlőtlenségek mérséklése. A falu- és tanyabusz beszerzésének támogatása hozzájárul a kistelepülések hátrányainak mérsékléséhez, az életminőség és a közszolgáltatások elérhetőségének javításához, erősíti az ifjúság vidékhez való kötődését. A kiírásban fenti célra idén hárommilliárd forint állt rendelkezésre.

Címkék#falugondok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában