Házasság hete

2022.02.19. 15:20

Évről évre egyre több nógrádi szerelmespár fogad egymásnak hűséget

E héten a házasságot ünneplik szűkebb hazánkban is a szerelmesek. A koronavírus-járvány nem vetette vissza a frigyek számát: a statisztikai adatok szerint egyre többen mondják ki a boldogító igent. A legtöbben már nem nagy lagzival koronázzák meg a jeles eseményt, hanem szűk családi és baráti körben töltik azt.

Fodor Orsolya

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Laczkó Izabella

Minden év februárjában ünnepeljük a házasság hetét, ami azért is lényeges, mert a boldog kapcsolatok értékei kerülhetnek a középpontba. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt időszakban emelkedett a házasságkötések száma, a válások gyakorisága nem követte arányaiban a növekedés mértékét. 

Amíg Magyarországon 2000-ben a nagyjából 48 ezer házasságkötésre közel 24 ezer válás jutott, addig 2020-ban a 15 ezret sem érte el a felbontott frigyek száma, pedig az egybekelések száma meghaladta a 67 ezret, tavaly pedig elérte a 72 ezret. Szűkebb hazánkban 2019-ben 1207 pár döntött amellett, hogy összekötik az életüket. Egy évvel később már 1223 alkalommal járultak az anyakönyvvezető elé a szerelmesek, 2021-ben 1419 házasság született. 

A pandémia a frigyek számára ugyan nem, de az ünneplés módjára rányomta a bélyegét. A korábban jellemző hatalmas lagzik helyét átvették a szűk körben tartott esküvők. 

Visszafogottan ünnepeltek

Torjay Attila balassagyarmati fényképész rendszeresen fotózza az ifjú párokat, és az egybekelés jelentős pillanatait örökíti meg a munkája során. 

– A koronavírus-járvány megjelenése után a legtöbben úgy gondolták, hogy kisebb esküvőt tartanak. Néhány esetben a szertartásokban ki is merültek ezek az események, de akadtak olyanok is, akik csak egy ebédet vagy vacsorát rendeztek a közeli hozzátartozóik társaságában – árulta el a fotós. 

Mint mondta, amikor már lehetőség nyílt a nagyobb rendezvényekre, a szigorítások csökkentése után sem tértek vissza az emberek a hatalmas lagzikhoz, hanem a régebben megszokott óriási létszám helyett inkább visszafogottabban ünnepeltek. Nemcsak a párok részéről jellemző azonban a fokozott óvatosság, hanem a szolgáltatók is figyelnek a biztonságra. 

– A megrendeléseimnél mindig beleveszem a szerződésbe azt, amennyiben meghiúsulna az esküvő külső okok miatt, akkor más megoldást keresünk. Rugalmasabban kell kezelni újabban ezeket a helyzetek, mint a pandémia ideje előtt. Bár olyan még nem fordult elő, hogy valaki lemondta volna az eseményt, azonban olyasmi igen, hogy más időpontot kellett kijelölni a nagy napra, mert például a külföldön élő rokonok nem tudtak eljönni az egybekelésre – mondta. 

Hozzátette: az augusztus és a szeptember az, amikor a legtöbben szeretnék összekötni az életüket. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az eljegyzések és ennek a jeles eseménynek a kreatív megörökítése. Ezek a fotók amellett, hogy örök emlékül szolgálnak a párnak, a közösségi oldalra is felkerülnek, és ezzel jelentik be a közelgő házasságkötést. 

Az egyszerűbb ruhákat keresik

Salgótarjánban Frics Tamásnét szinte minden menyasszony ismeri, aki egyedi ruhát keres magának a nagy napra. Mint mondta: manapság az egyszerűbb ruhákat keresik az arák. Ez is mutatja, hogy mostanra nagymértékben átalakultak az ünneplési szokások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában