Lakó-pihenő övezet

2022.02.18. 06:55

Betelt a pohár az újlakiaknál, fokozták a rendőri jelenlétet a 21-es szervizútnál

Hiába nyilvánították lakó-pihenő övezetté a Vizslás-Újlakhoz közeli ipari parkba vezető szervizútnak a települést érintő szakaszát, a teherautók és a gyári alkalmazottak rendszeresen azt használják a 21-es számú főút helyett. A helyiek a rendőrség segítségét kérték a helyzet tarthatatlansága miatt. A fokozott ellenőrzés híre a megyei Facebook-csoportokban is megosztó téma volt.

Veres Edina

Hiába nyilvánították lakó-pihenő övezetté, sok sofőr fittyet hány a szabályokra

Forrás: Illusztráció: Hüvösi Csaba/NMH

Hosszú évek óta kora reggeltől késő estig dübörgő teherautók, illetve sietős személygépjárművek zaja és jelenléte zavarja azokat az újlaki lakosokat, akik a salgótarjáni ipari parkba vezető szervizút mellett élnek. A problémát azzal próbálták orvosolni, hogy az érintett útszakaszt a településvezetés kezdeményezésére lakó-pihenő övezetté nyilvánították. 

A rendőrséghez fordultak segítségért

Az övezet tényére több jelzőtábla is figyelmeztet, azonban a helyiek tapasztalatai szerint a sofőrök közül kevesen tartják be az erre vonatkozó szabályokat. Elkeseredésükben az érintett lakosok a rendőrség segítségét kérték. A fokozottabb rendőri ellenőrzéssel kapcsolatban több bejegyzés is megjelent a napokban a Facebook helyi csoportjaiban. Az egyik posztban a salgótarjáni ipari park dolgozóit figyelmeztették, hogy akár munkába tartva, akár hazafelé menet kerüljék az érintett lakó-pihenő övezetet, mivel a nem célforgalommal közlekedő autósokat az igazoltatás során megbüntetik. 

A polgármester szerint nem csupán a zaj okoz problémát

Sándor József, a község polgármestere megkeresésünkre elmondta: a megnövekedett forgalomnak nemcsak a zaja okoz gondot, hanem a nagy tömegű teherautók miatt az ingatlanok falain is egyre több a repedés, ami csökkenti a házak értékét. Emellett az úton gyakran sétálnak idősek, illetve fiatal szülők is kisgyermekeikkel, akik biztonságát a túl nagy sebességgel közlekedő autósok veszélyeztetik. 

Sándor József az internetes posztra reagálva kifejtette, hogy a jelzőtábla kihelyezésének semmiféle jogi akadálya nem volt. 

A KRESZ is tiltjaRacskó Ilona, egy pásztói autósiskola tulajdonosa elmondta: a KRESZ szabályai értelmében a lakó-pihenő övezetekben járművel legfeljebb 20 kilométer/órás sebességgel szabad közlekedni, illetve a vezetőknek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságára. Az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító személygépkocsikon kívül behajthatnak még egyebek mellett – a teljesség igénye nélkül – a kerékpárok, a legfeljebb 3,5 tonnás gépkocsik, a betegszállító vagy szemétszállító gépjárművek, a motorkerékpárok, vagy az oda építő- és tüzelőanyagot szállító tehergépkocsik a pótkocsikkal. 

A korábbi ígéretek még kecsegtetőek voltakEgy, a neve elhallgatását kérő újlaki férfi, akinek otthona az útszakasz közvetlen szomszédságában áll, elmondta: a szervizút építésekor arról biztosították a lakosságot, hogy az azon keresztülhaladó forgalom nem fogja zavarni őket.  Egyre több gyár telepedik az ipari parkba, ami természetesen jó hír. Ugyanakkor a – különösen a műszakváltások idején – megnövekedett forgalom zavaró, illetve az „átutazók” rendszeresen túllépik a megengedett sebességhatárt. Ez pedig veszélyes, hiszen járda híján a gyalogosok is az úton közlekednek – fejtette ki a lakos, aki azt is elárulta, hogy az egyik helybéli aláírásgyűjtést szervezett azért, hogy a Május 1. úton, illetve az Iskola úton helyezzenek ki forgalomcsillapító küszöböket – hétköznapi nevén fekvőrendőröket – az illetékesek. A petíciót a napokban adták le a polgármesteri hivatalban. 

A lakosok biztonsága érdekében a rendőrség heti rendszerességgel tart az útszakaszon ellenőrzést

Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

Gyakran ellenőrzik az útszakaszt a rendőrökKirály-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kérdésünkre elmondta: tudomásuk van a szervizúton szabálytalanul közlekedőkről. A községben élők közlekedésbiztonságának garantálása, valamint a szabályszegő járművek kiszűrése érdekében a rendőrség visszatérő jelleggel – heti rendszerességgel – tart az útszakaszon ellenőrzést. A falu polgármesterével a rendőr-főkapitányság munkatársai több alkalommal egyeztettek, amely során tájékoztatták azokról az eszközökről és módszerekről, amellyel az önkormányzat is elősegítheti a településen áthaladó járművezetők jogkövető, szabályos közlekedését. Tájékoztatták azokról a jogi lépésekről is, amelyekkel a szabálytalan járművezetők beazonosítását követően élhetnek – fejtette ki a sajtóreferens. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában