Hobbi

2022.01.26. 11:25

Vasútmodell-terepasztalt épít szabadidejében a szécsényi városatya

Borda Tamás igen aktív a város közéletében, iskolában tanít, sportrendezvényeket szervez, önkormányzati képviselő, és sokrétű munkája mellett szívesen modellezik a szabadidejében.

Szenográdi Ferenc

Borda Tamás szülei lakásának pincéjét alakította át modellező műhellyé, ahová egy 4x2 méteres terepasztalt készített

Forrás: Beküldött

Borda Tamás testnevelőnek, a szécsényi Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettesének munkájában két fontos szál fonódik össze, a nevelés és a sport szeretetének átadása. Nagy empátiával végzett munkáját a tanítványaiért, a fiatalokért érzett felelősség hatja át. A főiskolát 1992-ben végezte el, pedagógus-pályafutása Szécsényfelfaluban kezdődött, ahonnan 1999-ben került Szécsénybe. Éppen abba az iskolába, ahol egykor ő is kisdiák volt, és ahol szülei is tanítottak. Úgy érzem, ez a két dolog és a hivatástudat határozza meg a mindennapi tevékenységemet a tanintézetben. Mindig úgy gondolom, hogy csak a lehető legjobb tudásom szerint végezhetem a feladataimat – mondta. 

Minden bizonnyal a vasútmodellezésre is igaz az előbbi kijelentés, ugyanis a tanár urat már nagyon régóta érdekli ez a kreatív hobbi. Még óvodáskorú volt, amikor édesapjával gyűjteni kezdte a kis vonatokat és a terepasztalhoz szükséges egyéb kiegészítőket. Kezdetben csak futtattuk a vonatot a síneken, később aztán a terepasztal építésébe is belefogtunk. Abban az időben nagyon nehéz volt beszerezni az ehhez való alkatrészeket hazánkban, ezért az akkor még Csehszlovákiának nevezett északi szomszédunknál vásároltuk meg azt, amire szükségünk volt – idézte fel. 

Felsőfokú tanulmányai alatt azonban egy időre felhagyott ezzel a szabadidős tevékenységgel, de az érdeklődését nem vesztette el. 2010-ben aztán ismét hatalmába kerítette a terepasztal-építési vágy. Tudomására jutott, hogy Balassagyarmaton létezik egy klub, amely vasúti modellezéssel foglalkozik. Felkerestem őket s örömmel fogadtak, így tagja lettem a közösségnek. Pár év múlva egyesületté alakultunk, és az a megtiszteltetés ért, hogy engem választottak elnöknek – mondta Borda Tamás. 

Az egyesület tevékenysége jól ismert az Ipoly-parti városban. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban minden évben kiállítást szerveznek a munkáikból. Eddig tizenegy alkalommal került sor ilyen bemutatóra. Bár tavaly nem tartották meg, de a nyilvános tárlat mégsem maradt el. Sopronból, a leghűségesebb városból kereste meg őket az ottani modellezőkör, hogy a legbátrabb város, Balassagyarmat modellezői vegyenek részt velük egy közös kiállításon Sopronban. 

Borda Tamás szülei lakásának pincéjét alakította át modellező műhellyé, ahová egy 4x2 méteres terepasztalt készített. 

Munkája és hobbija mellett a tanár úr a közéletben is aktívan részt vesz, már harmadik ciklusban tagja a helyi önkormányzat képviselő-testületének. A településfejlesztési és pénzügyi bizottság elnöke, valamint tagja a szociális bizottságnak is. Közéleti megbízatásához tartozik még, hogy ő a körzeti Diáksport Bizottság elnöke. Irányításával, szervezésével rendezik meg az iskolák közötti sportversenyeket, a diákolimpia körzeti versenyeit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában