Fejlesztések

2022.01.08. 06:50

Nagyratörő tervekkel készülnek idén Nógrád megye települései

Számos fejlesztés kezdődik pályázati támogatásoknak köszönhetően, ezenkívül állami beruházások zajlanak, és önerőből is korszerűsítenek megyénk települései idén.

Gulyás Edina–Nagy Orsolya

Hamarosan teljesen megújul a vásárcsarnok Salgótarjánban

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Salgótarján

Nagyívű elképzelésekkel kezdi az idei évet a nógrádi megyeszékhely. Salgótarján önkormányzatától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy idén a legfontosabb fejlesztéssel összefüggő feladatuk a TOP Plusz, azaz a 2021–27-es uniós költségvetési ciklus fejlesztési stratégiájának elfogadása. Ez a mindenkori városvezetés számára gyakorlatilag irányt szab ebben az évtizedben, hiszen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program vonatkozásában szűkös keretek közé szorultak a lehetőségek. Reményeik szerint egyes projektek esetében még idén megindulhat a tervezés és a közbeszerzés. Emellett az előző fejlesztési ciklus néhány beruházása vagy azok befejezése még hátra van, így – a teljesség igénye nélkül – idén zárul le a Balassi Bálint Megyei Könyvtár energetikai felújítása, kezdődik a kerékpárút IV. ütemének megépítése, valamint folytatódik a piac felújítása is. 
Ezen túlmenően 2022-ben ünneplik Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulóját, amely szintén sok tekintetben, leginkább a rendezvényeket illetően meghatározza ezt az évet. 

Balassagyarmat

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere elmondta, hogy idén megkezdik az új színházterem építését és a Zöld Csiga városi közpark fejlesztését, a Nyírjesi turisztikai beruházás és az új atlétikapálya munkálatai pedig a végéhez közelednek. 

Hozzátette: a 2021–27 évi EU fejlesztési ciklus pályázatait is el kell készíteni, hogy pár év múlva Balassagyarmat újra 110 évvel ezelőtti fényében ragyoghasson. 

Bátonyterenye

Számos tervvel állt elő a város önkormányzata. 

– Vannak még folyamatban lévő pályázataink, amelyeket szeretnénk befejezni. A legfontosabb a város életében az ipari park fejlesztése, valamint az összekötő út létrehozása. Ezek a beruházások terveink szerint még idén befejeződnek. Ezenkívül egy másik nagy állami útfejlesztés is zajlik, amely szintén összeköti majd a két városrészt – fejtette ki Nagy-Majdon József polgármester, aki elárulta, hogy a TOP Plusban szintén pályáznak majd. 

A városvezető már nagyon várja, hogy megszűnjön a világjárvány, hiszen az teljesen felforgatta az emberek életét és rengeteg veszteséget okozott már az élet minden területén. 

Rétság

Mezőfi Zoltán, Rétság polgármestere a tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a TOP-ba és a Magyar Falu Programba is nyújtanak majd be pályázatokat, amelyek által például az egyik frekventált helyen lévő út korszerűsítését szeretnék megvalósítani. 

– Nagyszabású karbantartási tervvel is rendelkezünk. Ennek során több helyen fejlesztjük az utakat, a vízelvezetést, de járdákat is építünk. Mindezt mintegy 200 millió forint önerőből valósítjuk meg – hangsúlyozta Mezőfi Zoltán. 

Azt is elmondta, hogy a lakótelepi lepusztult közterületek is új köntöst kapnak. Ezenfelül a volt honvédségi sportcentrum egy részének felújítására pályáznak még, és felszámolnák az illegális hulladéklerakókat. Állami beruházások is zajlanak a településen, így például az uszoda építése, a mentőállomás korszerűsítése, valamint a napokban zárult le az óvodai sportpálya fejlesztése is. 

Rétságon több állami beruházás is zajlik, például gőzerővel épül az uszoda 
Forrás: Hüvösi Csaba / NMH

Pásztó

Farkas Attila polgármester elmondta: – Egy tetemes hosszúságú járdaszakasz újul majd meg a Fő út mentén, de elkezdődik a bölcsőde és a városi strand fejlesztése is, Hasznoson pedig új buszmegállót építünk. Ezenkívül több önkormányzati út felújítását tervezzük pályázati forrásból, illetve sok utcában a vízelvezetési problémákat is szeretnénk megoldani. A Varázsvölgy projektünk is folytatódik, az óvodáink belülről újulnak meg belülről, és ezenkívül a könyvtár épületét is korszerűsítjük – tájékoztatta portálunkat Farkas Attila. 

Hamarosan befejeződnek egyébként a Zöld város projektek, és az ipari parkok kialakításai is a végéhez közeledik 

Szécsény

A városban az egyik legnagyobb jelentőségű beruházás a vállalkozói park kialakítása és az ahhoz vezető út korszerűsítése, hiszen ezáltal cégek biztosíthatnak új munkahelyeket a környékbelieknek. Stayer László polgármester azt is elmondta, hogy hamarosan átadják a bölcsőde épületét. Idén járdát is építenének, intézményeket korszerűsítenének, valamint készülnek a TOP Plusz pályázatokra is. 

– Az elmúlt években európai színvonalúra fejlődött a városban az oktatási és nevelési infrastruktúra. Még sok feladat áll előttünk, de az intézmények működését továbbra is biztosítjuk, segítjük, a civil szervezeteinket pedig támogatjuk, hiszen a települések életében elengedhetetlen a jó közösségi élet – hangsúlyozta a polgármester, aki arra is kitért, hogy Szécsényben is folynak állami beruházások, például a Benczúr kastély felújítása és az uszodaépítés. 

Mátranovák

Az önkormányzat folyamatosan fejleszti és újítja az úthálózatot, erre idén is komoly hangsúlyt fektetnek. A faluközpontban található, használaton kívüli épület teljes korszerűsítését is tervezik, amely ifjúsági házként funkcionál majd. Az ehhez szükséges, több mint 150 millió forintos forrást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban szeretné elnyerni a faluvezetés, a pályázat benyújtás előtt áll. 

– A belvízelvezetési programunkat is folytatjuk, ebben az évben egy 250 méteres szakaszt újítanánk meg, az ehhez szükséges támogatási kérelmünk már elkészült – fogalmazott Bodor Ernőné polgármester. – Élünk majd a Magyar Falu Program lehetőségeivel is, az önkormányzati temetők és a játszóterek modernizálására pályázunk, ezek mellett a sportöltöző felújításának befejezését is ennek segítségével valósítanánk meg. Bízunk abban, hogy a járványhelyzet lehetőséget ad hagyományos programjaink megszervezésére is. 

Rimóc

A faluban már több alkalommal is pályáztak az óvoda épületének energetikai felújítására, eddig azonban nem kaptak arra támogatást. Idén is keresik a forrásokat a fenti célra, amelynek megvalósítása igencsak időszerű. 
– Polgármesterként fontosnak tartom a községben működő vállalkozások megtartását és újak ide csábítását is. Ehhez megfelelő ipari területek kialakítását szeretnénk megvalósítani – tájékoztatott Szabó Vilmos, a falu vezetője. 

Mint mondta, régi álom, hogy a települést szilárd burkolatú út kösse össze Varsánnyal, erre keresik a pályázati forrásokat, ahogyan a belterületi utak felújítására és a játszótér kialakítására is. 

Rimócon tavaly felavatták a keresztutat, de az idei évben is tele van tervekkel a faluvezetés
Forrás: NMH

Romhány

- A legfontosabb feladat az előttünk álló évben, hogy a 2020-ban elkezdett bölcsőde építése befejeződjön és szeptembertől már fogadhassa a legkisebbeket – hangsúlyozta Vezér Attila Romhány polgármestere, aki arról is beszámolt, hogy híd- és zártkerti út építésére nyertek tavaly támogatást. Ezeket a beruházásokat idén elindítják és be is fejezik. Természetesen az önkormányzat ebben az évben is élni fog a pályázati lehetőségekkel, ezen túl az intézmények sikeres működtetését is célul tűzték ki. 

Palotás

A településen 2022 közepére a tervek szerint elkészül az óvoda, a közösségi ház és az általános iskola felújítása, a tornaterem építése. Év végéig pedig a művelődési ház energetikai korszerűsítése is megvalósul. Az előttünk álló évben a bölcsőde kivitelezése is elkezdődik. 

– Felsorolni is nehéz a megvalósításra váró terveket. Elkezdődik a víztározó ökoturisztikai fejlesztése, a sportpályán új öltöző épül, megújul és megnyílik a Helyi Értékek Háza – tájékoztatott Szabó Mihály polgármester. – Ezeken túl pályázatot nyújtunk be egyebek mellett az autóbuszvárók megújítására, a temető fejlesztésére és önkormányzati lakóházak korszerűsítésére. Szeretnénk elvégezni többek között a község központjának teljes fejlesztését, a művelődési ház elektromos hálózatának felújítását, a térfigyelő kamerarendszer fejlesztését is, amennyiben adódik pályázati forrás. 

Ságújfalu

 – Legfontosabb feladatunk 2022-ben is az intézmények zavartalan működtetése. Emellett lehetőségeinkhez mérten támogatjuk azokat az eseményeket, amelyek a nemes emberi tulajdonságok fejlesztését tűzik ki célul. Az emberi életek és értékek megőrzése különösen fontos a mostani közösségromboló, vírusterhes időszakban – hangsúlyozta Szentes Attila, Ságújfalu polgármestere, hozzátéve: – Önkormányzatunk a fentieken túl természetesen anyagi jellegű fejlesztéseket is tervez, amelyek kivitelezését a szerény saját erő miatt pályázati források bevonásával szeretnénk megvalósítani. 

Drégelypalánk

Hamarosan elkezdődik a polgármesteri hivatal belső felújítása, erre tavaly év végén nyertek közel 20 milliós támogatást.

– Egy településen mindig lehet új beruházásokat eszközölni, ezért folyamatosan figyelemmel kísérjük a pályázati kiírásokat – közölte Rigó Dávid, a falu vezetője. – A ravatalozó, a szolgálati lakás és az óvoda belső felújítását szeretnénk megvalósítani. Ezek mellett a meglévő kamerarendszer bővítését, a Kossuth utca aszfaltozását és azon forgalomlassító eszköz kihelyezését is tervezzük, utóbbit önerőből. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában