felújítás

2021.10.02. 06:50

Hamarosan indulhat a salgótarjáni piac korszerűsítése

Fekete Zsolt polgármester közösségi oldalán jelentette be szeptember 14-én, hogy október közepén elkezdődhet a Salgótarjáni Vásárcsarnok és Piac felújítása. Ennek ellenére több kereskedő a napokban még arról panaszkodott hírlapunknak, hogy nem kapott hivatalos információt a piacigazgatóságtól az őt érintő változásokkal kapcsolatban. A piacvezetés szerint azonban folyamatos az értesítés.

Fodor Orsolya

Salgótarján, városi piac. Fel fogják újítani a piacot ezért egy időre zárva lesz a léteseítmény. 20210327 Hegedűs Márk NMH

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

A kormány 576 millió forintot is meghaladó többlettámogatást biztosít a piac felújítására, így a beruházás összköltsége megközelíti az 1,4 milliárd forintot. Az eddigi információk szerint a projekt a vásárcsarnok épületét és a közvetlen környezetét érinti majd, az energiatakarékosság is fontos szempont.

A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy az eladók még most sem kaptak pontos tájékoztatást a piacigazgatóság részéről, hogy a beruházás hogyan érinti majd az ő munkájukat, noha az ígéretek szerint két hét múlva már a tényleges munkálatoknak kellene beindulniuk.

Egy, a vásárcsarnokban árusító férfi szerint már hat éve folyamatosan azt hallani, hogy felújítják a piacot. Észrevehető, hogy a vásárlók évről évre egyre kevesebben vannak, ezért az eladók is nehezebb helyzetbe kerültek. A körülmények romlottak, és a kereskedő sokszor hazaviszi annak az árunak a nagy részét, amiért reggel kifizette a díjat. Másnap, ha valaki újra ki szeretné pakolni a korábban megmaradt termékeit, akkor ismét rendeznie kell a költségeket.

Egy másik eladó azt mondta, hogy hozzá még senki nem ment oda a piac vezetésétől azzal, hogy tájékoztassa a munkálatok kezdetéről. Az eladók egymás között beszélik meg, hogy milyen változások várhatók, de pontos információja még egyiküknek sincs.

Molnár Károly, a Vásárcsarnok és Piac igazgatója megkeresésünkre elmondta: már több helyen közzétették az információkat arról, hogy két hét múlva kezdődnek a felújítási munkálatok. Jelenleg a kivitelezőkkel folynak az egyeztetések arról, milyen átszervezések szükségesek az eladótérben, hogy meg tudják kezdeni a felújítást.

– A szükséges információkat minden érintett kereskedőhöz eljuttattuk az intézmény hivatalos közösségi oldalán, emellett két hete személyesen is kaptak tájékoztatást, valamint bizonyos részletkérdések miatt a múlt héten is. Az értesítés folyamatos, a jövő héten is meg fogjuk velük beszélni a szükséges teendőket – mondta Molnár Károly.

Hozzátette: az árusok segítségére is számítanak, mert közösen – a kivitelezőkkel együtt – teszik majd szabaddá azokat a területeket, ahol elsőként fog elkezdődni a korszerűsítés, emellett a folyamatos logisztikai átszervezés is az eladók bevonásával történik.

Mint mondta, a felvilágosítás rendszeres, amely mindig a kivitelezőtől kapott aktuális információk alapján történik, és azokat célozza, akik az aktuális kérdésekben, teendőkben érintettek.

 

 

Kevesebb a vásárló a hidegben

Egy nagyobb zöldség- és gyümölcskészlettel rendelkező kereskedő elmondta, hogy nála már járt a piac vezetősége, s azt közölték, hogy néhány méterrel majd valószínűleg arrébb kell költöznie, de hogy pontosan mikortól, arról nem tájékoztatták. – Havidíjat fizetek és ennek az összegét nem tartom soknak, bár már lement a befőzési szezon és érezhetően csökkent a forgalom. Nemrég kiszámoltam, hogy úgy lenne a leggazdaságosabb nekem, ha januárban és februárban ki sem nyitnék. A kevés vásárló és a zord idő is gondot okoz, mert többször mínusz tíz Celsius-fok alá is süllyedt a benti hőmérséklet. A narancsokat óránként cserélni kellett az asztalon és elcsomagolni a korábban szem előtt lévőket, hogy meg ne fagyjanak a nagy hidegben – mesélte, neve elhallgatását kérve, az árus.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában