Legbátrabb Város

2022.01.29. 23:05

Civitas Fortissima: megemlékeztek a hősökről és átadták a város díjait

A megszálló csehszlovák katonaság 103 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeztek Balassagyarmaton szombaton. A program részeként a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a város önkormányzata megtartotta a képviselő-testület ünnepi ülését, ahol átadták a város Díszpolgári címét és a Pro Urbe díjakat is.

Lászlók Judit

A Legbátrabb város cím ünnepe Balassagyarmaton

Forrás: Hüvösi Csaba

Fotó: Hüvösi Csaba

1919. január 29. – ez az a dátum, amikor a Balassagyarmatot elfoglaló csehszlovák erők és a város felkelő polgárai, illetve az őket támogató magyar katonák komoly  harcot vívtak egymással a városért. A balassagyarmati felkelés, vagy sokak által csehkiverés keretében tanusított bátorságáért a város kiérdemelte a Civitas Fortissima, azaz Legbátrabb Város címet. Szombaton a 103 évvel ez előtt történtekre emlékezett a város.

A városünnep január 29-én a XII. Legbátrabb Város emléktúrával vette kezdetét. A túra résztvevői Magyarnándor és Balassagyarmat között, azon az útvonalon haladtak végig, ahol korábban a csehkiverő honvédek és a hozzájuk csatlakozó polgárok meneteltek, hogy együtt mentsék szülőföldjüket. A túra után az emlékezők leróhatták a tiszteletüket az 1919-es hősök és polgári áldozatok sírjánál. 

Az ünneplők délután a vasútállomáson elevenítették fel a múltat, s visszaemlékeztek arra, hogy az 1919-es megszállás során a csehek elfoglalták ezt a helyszínt is. Ünnepi beszédet Gere József, a forgalmi csomóponti főnökség vezetője mondott, aki méltatta a harcban résztvevő vasutasokat.

A megemlékezők ezt követően átvonultak a Civitas Fortissima térre, ahol dr. Orbán Balázs a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára mondott beszédet. 

– A háborúban győztes nagyhatalmak Balassagyarmattól északra húzták meg az úgynevezett magyar–csehszlovák demarkációs vonalat, a cseh csapatok azonban mégis el akarták foglalni ezt a magyarok lakta, magyar várost. Edvard Benes ki is jelentette, hogy nem zavarja a jogsértés, ha azzal saját érdekeit szolgálhatja. Mindeközben a magyar kormány, a baloldali Károlyi Mihály kormánya sem akart segíteni az ittenieknek. Naivitás, mulasztás, vagy egyenesen rossz szándék vezérelte az országunk élén akkor állókat? A végeredmény szempontjából mindegy is. Ilyen jogsértést, ilyen igazságtalanságot viszont csak azok hagynak szó nélkül, akik a saját sírjukat ássák. A gyarmatiak ugyanakkor mindenki tudtára adták, hogy hiába fordult el tőlük a világ, hiába maradt közönyös az akkori magyar vezetés és hiába tűnt reménytelennek a helyzet, ők nem hagyják magukat. Fogták és egyszerűen elkergették az ellenséget. Az itteniek 103 évvel ezelőtt példát mutattak az egész magyarságnak és példájuk azóta is előttünk áll – mondta dr. Orbán Balázs. 

Tisztelt Balassagyarmati polgárok, azért jöttem ma Önökhöz, hogy Magyarország nagyrabecsülését tolmácsoljam. Azért, hogy megemlékezzünk az áldozatokról, meghajtsuk a fejünket a Legbátrabb Város előtt. Azelőtt az áldozat előtt, amit Balassagyarmat Magyarországért, az országhoz tartozásért hozott. Mert, van egy dolog, ami minden magyart összeköt: a haza mindenekelőtt. Nekünk mindig Magyarország az első – zárta ünnepi beszédét a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. 

A megemlékezés folytatásában a jelenlévők a városházánál található hősök emléktáblájánál helyezhették el a koszorúikat, ezt követően a program a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban folytatódott. 

Elsőként dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, majd Csach Gábor, a város polgármestere bejelentette, hogy az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a Közép-európai Média Intézettel, aminek köszönhetően az önkormányzat teljes egészében megvásárolja a Civitas Fortissima Múzeumot. A polgármester ezután megnyitotta a városi önkormányzat képviselő-testületének ünnepi ülését, ahol átadták a város díjait. 

Pro Urbe díjat vehetett át Demusné dr. Bakalár Anna, aki 1992-től nyugállományba vonulásáig vezette a Balassagyarmati Járási Ügyészséget. Vezető ügyészi pályafutása alatt a fiatalkorúakkal kapcsolatos büntető ítélkezési gyakorlat alakításában a megye meghatározó személyiségévé vált, tevékenységét pedig több alkalommal is elismerték. 

Posztumusz Pro Urbe díjat kapott Moór Mátyás András főépítész, aki 1986 szeptemberében költözött családjával Balassagyarmatra azért, hogy betöltse a megüresedett városi főépítészi posztot. Munkája során mindig hangoztatta, hogy a településfejlesztésben nagy távlatokban kell gondolkodni, ezért a városrendezési tervek felülvizsgálatakor mindig óvva őrizte a korábbi, arra érdemes elhatározásokat, mint például az elkerülő út, és a sétáló városközpont koncepcióját. Ezek a projektek mára a megvalósulás útján vannak, vagy már el is készültek.

Érdemei elismeréseként Pro Urbe díjat adományoztak a Vitalitás Sportegyesület részére is, amelynek sportolói eddig több mint hétszázszor érték el különböző versenyeken az első nyolc legjobb helyezést. 

A Díszpolgári címet ebben az évben dr. Kiss Tamás nyugalmazott jogtanácsos vehette át, aki 1990-ben Balassagyarmat első demokratikusan választott önkormányzatában volt alpolgármester. Az ő nevéhez is kötődik többek között a helyi gáz- és ivóvízhálózat befejezése, illetve a strand felújítása és újranyitása. 

A rendezvényen közreműködött Csernák János színművész, valamint Csóka Anita, Bodolai Péter és Bárkányi-Horváth Éva előadóművészek. Az ünnepi programot Szabó Balázs Bandájának a koncertjével zárták a Madách Moziban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában