Fejlesztések

2021.12.13. 08:35

Pályázati forrásból és önerőből is fejlődik Alsópetény

Alsópetény önkormányzata az elmúlt időszakban több pályázaton is sikeresen szerepelt. Ennek köszönhetően fejlesztették a temetőt, elindították a falugondnoki szolgálatot és létesítettek egy játszóteret is. Közben a közösségi házat önerőből újítják fel. Mindezek mellett megújul a Cser-tó környéke, és ha minden a tervek szerint alakul, akár még idősek otthona is nyílhat a településen.

Lászlók Judit

Laluja Imre elmondta, a „téglás házat” saját forrásból újítja fel az önkormányzat 

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Alsópetényben két hónappal ezelőtt lemondott Kovácsné Varga Andrea polgármester egészségügyi okok miatt, a falu vezetését azóta pedig Laluja Imre alpolgármester látja el, aki 2002-től egészen 2019-ig volt polgármester a településen. 

– Először is szeretném elmondani, hogy a polgármester asszony távolléte okozott némi nehézséget az önkormányzatunknak, de azért bíztunk benne, hogy visszatér – fogalmazott Laluja Imre. Hozzátette: – Ennek ellenére a Magyar falu programban (MFP) több pályázatot is elnyertünk az elmúlt időszakban. A temetői infrastruktúra fejlesztésére közel ötmillió forintot fordíthattunk. A napokban pedig elindult a falugondnoki szolgálat előkészítése is a településünkön. A szolgáltatáshoz szükséges kisbusz beszerzésére 15 millió forintot kaptunk. A falugondnok feladatai közé tartozik többek között a szociális ellátás, valamint a helyi gyermekek óvodába és iskolába való szállítása. 
A községben sokáig gondot okozott egy új, az uniós szabványoknak megfelelő játszótér hiánya, ugyanis a régit elavult állapota miatt le kellett bontani. Ezért az önkormányzat több pályázat benyújtásával is próbálta megvalósítani a létesítményt. Végül a Vidékfejlesztési Program Leader pályázatán sikerült elnyerniük támogatást, amelyből játékeszközöket vásároltak a 2–12 éves korú gyermekek számára a Millennium Parkba. 

– A játszótér létrehozására a MFP-ban is pályáztunk, azonban sem tavaly, sem idén nem nyertünk első körben. Aztán tartaléklistáról mégis sikerült ötmillió forintos támogatást szereznünk. Azonban időközben már kialakítottuk a játszóteret, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt az újabb forrást a további fejlesztésére fordítjuk. Így a 12 évnél idősebb gyerekek számára alkalmas eszközöket is telepíthetünk majd a parkba – hangsúlyozta Laluja Imre. 

Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy a pályázati források mellett önerőből is igyekeznek fejleszteni a falut. Ennek ékes példája az úgynevezett „piros téglás ház”, amelynek felújítását az önkormányzat évek óta saját forrásból finanszírozza. 

– Az elmúlt években az volt a célunk, hogy fejlesszük a turizmust és a vendéglátást Alsópetényben. Joggal mondhatom, hogy sikerrel jártunk, ugyanis a pandémia még inkább felerősítette az idegenforgalmat. Ezért a „piros téglás” épületben közösségi házat szeretnénk kialakítani nyilvánosmosdó-részleggel, valamint az újonnan alakult kerékpáros egyesület is itt kapna helyet. Emellett minden olyan közösségi funkcióval felszereljük, amely a település javát szolgálja – fogalmazott az alpolgármester. Arra is kitért, hogy a jövőben Felsőpeténnyel, Nőtinccsel és Szendehellyel közösen pályáznak majd a Kék túra útvonalat is érintő földút felújítására. Ezenfelül az önkormányzat intézményeit szeretnék alternatív energiarendszerekkel felszerelni, valamint korszerűsíteni az utakat és a buszfordulót. 

Laluja Imre elmondása szerint az elmúlt években több család költözött a településre, folyamatosan nőtt a lakosság száma. Így nem tartja kizártnak, hogy a korábban bezárt óvodát a jövőben újra kinyitják. 
 

Egyre vonzzák a befektetőket

A település közös együttműködéseket is igyekszik kihasználni a magánbefektetőkkel. Ennek köszönhetően a Cser-tó új tulajdonosai nagyszabású turisztikai fejlesztéseket hajtanak majd végre a környéken. Jelenleg már előkészítés alatt áll a strand és egy vendéglátó helyiség. Az önkormányzat, segítve a beruházást, lehetővé tette az üdülőövezetben lévő telkek tíz százalékos beépíthetőségét. Ezenkívül a 2006-ban majdnem megnyílt idősek otthona is új gazdára talált. A 130 férőhelyes épület rossz állapotban van. Azonban szintén magánbefektetőknek köszönhetően elképzelhető, hogy hamarosan az eredeti tervekhez hasonló céllal üzemelhet. Laluja Imre alpolgármester elmondása szerint utóbbi két beruházás jelentős mértékben hozzájárulna a falu fejlődéséhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában