2021.12.24. 14:21
Hal és mákos guba is kerül az asztalra Nógrád megyében
Karácsonykor rendszerint a hagyományos fogások kerülnek az ünnepi asztalra, de családonként sokszor el is térhetnek a tradíciók. A legtöbb nógrádi fogyaszt halat valamilyen formában szenteste, de a korhelyleves is a népszerű ételek közé tartozik. Akadnak, akik készen vásárolják meg a süteményeket, hogy több idejük maradjon a főzésre, mert nem kis feladat egy többfogásos vacsorát összeállítani napokon keresztül.
Legtöbbször hagyományos ételeket fogyasztunk az ünnepen, de családonként változhat a menü
Forrás: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A karácsonyi vacsora sok háztartásban szerves részét képezi az ünnepnek. A hagyományokhoz hűen a legtöbb asztalra halászlé, töltött káposzta és bejgli is kerül. Minden családnak megvan a jól bevált receptje, ami alapján elkészítik a különböző fogásokat.
A zabari Forgács Ilona már nyugdíjas, sok régi hagyományt őriz, amelyeket a szüleitől látott. A családját rendszeresen meglepi a különböző finomságokkal.
– Huszonnegyedikén nem szoktunk húst enni, ezért szentestén káposztaleves és halászlé kerül az asztalra. A sütemények közül a túrós lepény a kedvencünk, amit az unokáim is mindig szívesen fogadnak. Bár ma már nem járok rendszeresen az éjféli misére, régebben ez nagy hagyomány volt, s aztán, amikor hazaértünk „angyalkolbászt” ettünk, ami sima füstölt kolbász volt a sütőben megsütve. Édesapám nevezte így ezt az ételt, a mai napig én is használom a kifejezést akkor, ha karácsonykor eszünk ilyesmit – mondta az asszony.
Hozzátette: a kocsonya és a töltött káposzta is a menü része, ahogy az aszalt gyümölcs és a mákos guba is elengedhetetlen a bejgli mellett az igazi ünnepi hangulathoz. Az édes kelt tészta mellett a sós variációkat is igénylik a rokonok, így a pogácsából sajtosat és tepertőset is készít, hogy ellensúlyozza a cukros nyalánkságokat.
A főzés mellett az édességeket is komoly kihívás megsütni, sokan éppen emiatt inkább a cukrászdákra bízzák például a bejgli elkészítését. Egyre többen rendelnek jó minőségű, hagyományos süteményeket, hogy a háziasszonyoknak elég idejük maradjon a többi fogás elkészítésére.
A kirepedt bejgli nem csak a kezdőknek okoz bosszúságot, s számos tanács található a világhálón, hogy ezt a gondot kiküszöbölhessük. Mindenesetre a régi családi receptet nem érdemes a kukába dobni, hiszen a fenséges ízek értékéből semmit sem von le egy apró esztétikai probléma.
Megkérdeztük: mi kerül az ünnepi asztalra?
Deákné Bizják Judit: – A családommal imádjuk a halat, évről évre többféle halas étellel készülök ilyenkor. Szenteste a menü halászlé lesz, a többi napon sült halat, töltött káposztát, majonézes krumplisalátát és kacsasültet fogok készíteni. Sütemények közül karácsonykor leginkább mákos bejgli kerül az asztalra, és azt fogyasztjuk nagyobb mennyiségben.
Kővári Zsuzsa: – Imádok főzni, és az ünnepekkor erre bőven adódik lehetőség. A süteményeket általában nem én készítem, hanem készen vásárolom. Szentestére rántott hal sül hasábburgonyával, desszertként pedig a mákos guba hatalmas favorit a családomban. Karácsony másnapján az elengedhetetlen töltött káposzta kerül az ünnepi asztalra.
Fenyvesiné Mester Erika: – Szenteste korhelylevest készítek előételként, főételként pedig rántott hal, rántott csirkemell, burgonyapüré és majonézes krumplisaláta kerül a tányérra, mert ez a fiam kedvence. A desszert mákosguba-torta lesz, de persze nem marad el majd a húsleves, az aszalt gyümölccsel göngyölt csirkemell és a mazsolás rizs sem.