Elterjedt a digitális csekkbefizetés, de sok idős inkább a készpénzre esküszik

A járvány megjelenése óta emelkedett a nem hagyományos módon befizetett csekkek száma. A személyes kontaktus elkerülése segíthet csökkenteni a megfertőződés kockázatát, de a szépkorúak között kevesebben vannak, akik otthonosan mozognak a világhálón, sokuknak még bankkártyájuk sincs.

Fodor Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Ahogy országszerte, úgy szűkebb hazánkban is előszeretettel fizetik be a csekkjeiket a postákon az emberek, bár egyre emelkedik azok száma, akik már nem a hagyományos megoldást választják.

A Magyar Posta Zrt. adatai szerint tavaly a pandémia miatt – az előző évek mérsékeltebb csökkenési trendjével szemben – erősebb, közel tízszázalékos esést mutatott a postai befizetések száma, de ennek ellenére a lakosság egy részénél még mindig ez a legnépszerűbb szolgáltatási forma.

A cég a tájékoztatásában közölte, hogy a legnagyobb mértékű visszaesés a korábbi évekhez viszonyítva – 12–16 százalékos – tavaly tavasszal és ősszel volt leginkább észlelhető. Idén a január bizonyult a leggyengébb hónapnak, amikor a legkevesebben döntöttek amellett, hogy a postán fizetik be készpénzzel a számláikat.

Mint írták, a személyes befizetések alkalmával is egyre növekszik a bankkártya­használat. Érdemes tudni, hogy a csekk bankkártyával történő rendezése is vásárlási tranzakciónak minősül, így semmilyen költséget nem von maga után.

Felkapottabb lett az utóbbi időben a csekkbefizető automata is, amit – a tapasztalatok szerint – a fiatalabbak vesznek igénybe nagyobb számban. A koronavírus okozta járványhelyzetben egyre inkább felértékelődött a mobilalkalmazások nyújtotta befizetési lehetőség, mert a lakosok így fizikai érintkezés nélkül intézhetik ügyeiket az otthonuk nyújtotta biztonságos környezetből.

A Magyar Posta tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy a nyugdíjak jelentős részét még ma is készpénzben, postai kézbesítéssel fizeti az állam az érintettek részére, mert sokan nem szeretnének átállni az utalásos megoldásra.

Sok idős inkább készpénzzel fizet

Petre Éva salgótarjáni nyugdíjas minden hónapban készpénzzel fizeti be a csekkjeit a megyeszékhely főpostáján, és havonta postás kézbesíti neki a nyugdíját. – Nincs bankszámlám és az internetet sem vezettettem be. Sosem éreztem, hogy ez hátrányt jelentene. Ha lenne lehetőségem a modern eszközöket választani, akkor sem döntenék másképp, mert szeretem, ha kezemben van a bizonylat a befizetésről – árulta el az asszony. Azt érzi, a gépek használata bonyolult, sok szépkorú ezért nem is használja őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában