Téli üzem

2021.12.30. 06:55

Amit szinte sose látni: így vészelik át a telet a nógrádi vadasparkok lakói (fotók)

Nógrád megyében a Somoskői Vadaspark és a Nógrádi Vadaspark is várja a látogatókat téli időszakban, míg a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark csak tavasszal nyitja meg kapuit. Cikkünkben utánajártunk, hogyan zajlik az élet a hideg hónapokban az állatokkal teli helyszíneken.

Lászlók Judit

A Nógrádi Vadasparkban a hidegebb időszakban megemelik az állatok takarmányadagját

Forrás: NMH/L. B.

Osztrozics Dóra, az Ipolyerdő Zrt. kommunikációs vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a Somoskői Vadaspark a téli időszakban is nyitva áll a látogatók előtt minden szombaton és vasárnap 10-től 14 óráig. Hozzátette, hogy a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark azonban a hidegebb hónapokban zárva tart. 

– A téli időszakban az állatok számára megemeljük a takarmányadagját, hiszen ilyenkor több élelemre van szükségük. Emellett többször kapnak meleg vizet is – közölte Osztrozics Dóra. 

Mint azt kiemelte: télen általában a hideg, illetve a nagyobb csapadék vagy hó okozhat gondot. Mindezek megnehezíthetik a takarmány kiszállítását, de megrongálódhat a kerítés is. Ugyanakkor a hideg idő az állatokat is megviseli, éppen ezért az állatorvos folyamatosan ellenőrzi az állapotukat. 

A kommunikációs vezető kitért arra is, hogy a Somoskői Vadasparkban nemrég született muflon, de a lakók legfiatalabbjai közé tartozik még két pár hónapos vadmalac is. A nyírjesi létesítményben február és március könyékére várnak majd új jövevényeket. 

A Nógrádi Vadaspark sem alszik téli álmot, várják az érdeklődőket a hidegben is. Villányi Péter, a létesítmény tulajdonosa elmondta: a parkban vadállatok élnek, ezért nem is kell több munkát végezniük az átlagosnál. – Azonban a hidegebb idő miatt több élelemre van szüksége az állatoknak, ezért már korábban feltöltötték takarmánnyal a hangárokat – tette hozzá a tulajdonos. 

A nagyobb mértékű hó okozhatna problémát a vadasparkban, erre azonban rég nem volt példa. Villányi Péter megsúgta, tavasszal minden bizonnyal lesz egy új lakója a létesítménynek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában