Gondoskodás

2021.12.17. 19:45

A salgótarjáni kertész elárulta, hogyan védhetjük meg a kerti növényeket a hidegtől

Még nincs késő, hogy megóvjuk a kerti növényeinket a hidegtől. A nagyobb hőingadozás leginkább a tél második felére jellemző, ami például keringési zavarokat okozhat a fák esetében. A földlabdás fenyővel is óvatosan kell bánni, különösen akkor, ha karácsonykor a szobába szeretnénk helyezni, mert nem viseli jól a meleget.

Fodor Orsolya

Forrás: MW

Fotó: Unger Tamás

Bár már beköszöntött a tél, még most sincs késő, hogy megóvjuk a kerti növényeinket a fagy okozta súlyosabb károsodástól. Marczinek András, egy salgótarjáni kertészet munkatársa elárulta, hogy a nagy téli hőingadozástól tanácsos védeni például az idősebb fákat, a fás szárú növényeket és a cserjéket is. 

– Érdemes tudni, hogy néhány fa rosszul tolerálja a hőingadozást. Ez azt jelenti, hogy hiába enyhe az idő napközben, ha éjjel kemény fagyok vannak. A hőmérséklet-különbség ugyanis keringési zavarokat okozhat a növénynél, aminek hatására el is pusztulhat – hangsúlyozta a szakember. 
Mint mondta, ha mostanáig nem történt meg a takarás, akkor még nem késő, mert a tél második felében következik be a leggyakrabban a károsodás. Érdemes nemcsak az örökzöld fajokra gondolni, hanem a lombhullatókra is. Odafigyeléssel, árnyékolással megvédhetjük többek között a fügét, a datolyaszilvát, valamint az erdei jellegű és enyhébb klímáról származó növényeket, mint például a fiatal magnóliafákat – főleg akkor, ha sok virágrügy mutatkozik rajtuk. 

A takarás többféleképpen történhet: erős műanyagból készült törzsvédőhálót is beszerezhet valaki, ami még a vadkároktól is képes megvédeni a növényt, de fordulhat a régi gyakorlathoz is, vagyis oltott mész vizes oldatával kenheti be a fa törzsét. Ez utóbbi a fehér felület fény- és hővisszaverő tulajdonságát használja arra, hogy a törzs kevésbé melegedjen át, így nem lesz annyira jelentős a térfogatkülönbség a különböző napszakokban. 

– Az a tapasztalat, hogy téli élő dekorációra szükség van, mert sok vásárló ragaszkodik hozzá. Léteznek olyan fagyálló balkonnövények – például a törpe örökzöldek –, amelyekkel ilyenkor még lehet díszíteni a teraszokat – fejtette ki Marczinek András. 
Hozzátette: az örökzöldek jól bírják az alacsony hőmérsékletet, de az állandó jeges huzatot rosszul viselik, ahogy a nagy hőingadozásokat is. Tehát ha nagyon hidegre fordul az idő és tartósan fagyott a növény, akkor abban az állapotban nem tud vizet felvenni, ezért érdemes mérsékelni a párolgását. A mínusz 10 Celsius-­fok körüli hőmérsékleten ezeket a növényeket ajánlott védeni legalább egy papírtasakkal, ami egyrészt megakadályozza a lombozatuk nappali felmelegedését, másrészt pedig csökkenti a túlzott vízveszteséget. 

Az ünnepek közeledtével sokan dönthetnek a cserepes fenyők mellett. A szakember elárulta, hogy ezeket nem szabad azonnal bevinni a meleg lakásba, hanem először egy hűvösebb, de védett helyet kell keresni nekik. 

– 25 Celsius-fok felett jó eséllyel lesznek részleges vagy egész koronát érintő károsodásai a fenyőfának. A tartósan magas hőmérséklet olyan folyamatokat indíthat be a növénynél, amelyek a kihajtásért felelősek. Márpedig a bent kihajtott fa később menthetetlen – emelte ki a szakember. 

Kell a hideg is a jó termésért
 

Mező András már négy évtizede művel kertet Bátonyterenyén. A szükséges ismeretek főleg a szüleitől származnak. 
– A legtöbben azt gondolják, hogy télen nincs teendő a kertekben, de ez nem teljesen igaz. Nekem két nagyobb fóliasátor van a telkemen, és amióta UV-álló mezőgazdasági fóliát használok, nem kell újrahúzni azt minden évben. Ilyenkor alkalmas az idő például arra, hogy a sátorban kiszedjük a földből a növények maradékát és felássuk a talajt – mondta. 
Hangsúlyozta: a kemény téli hidegnek fontos szerepe van a mezőgazdaságban, mert egészségesebb lesz a következő termés, ha hosszabb ideig fagypont alatti a hőmérséklet. A rovarok ugyanis így sokkal inkább elpusztulnak. A gazt jobbnak tartja elégetni azért, hogy az esetleges betegségektől megszabaduljunk. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában