környezetvédelem

2021.11.25. 17:20

Óvodakert program: környezettudatos magatartásra nevelik a nógrádi apróságokat

Az Óvodakert programnak köszönhetően különféle növényekkel és azok gondozásával ismerkedtek a gyerekek az elmúlt hónapokban. A bátonyterenyei kistérség öt intézményében zajlott a munka, magaságyásokban nevelkedtek a finom zöldségek, illatoztak a színes virágok.

Gulyás Edina

A Kikerics Óvodában örömmel követték a paradicsom fejlődését, ezzel is tanulták a távlatos gondolkodást Beküldött fotók

A helyi Gyerekesély program keretein belül idén új, a gyerekek számára rendkívül hasznos kezdeményezés valósult meg. Óvodakertet gondoztak a projektben részt vevő települések öt intézményében június elsejétől egészen október végéig.

– A Szuhai Kikerics Óvoda, a mátraverebélyi Katica Óvoda, a mátranováki Fülesmackó Óvoda, illetve a bátonyterenyei Napsugár és a Csupafül Óvoda apróságai ismerkedtek meg közelebbről a kertek termésével – tájékoztatott Nagy-Czakó Kitti, a Gyerekesély program vezetője, hozzátéve: – Nyáron és kora ősszel a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerültek a különböző növényekkel, a természettel. A zöldségek és gyümölcsök ápolása, a kertészkedés a környezet megóvására ösztönözte őket, és megtanulták azokat a technikákat, amelyek a fenntarthatósághoz járulnak hozzá. Azoknak az óvodásoknak, akik részt vettek az Óvodakert programban, egyértelmű lesz a természet szeretete és védelme. A végső cél az volt, hogy a gyerekek értékként tekintsenek az őket körülvevő világra, óvják azt, illetve saját élményeiken keresztül tapasztalják meg a kertészkedés, a növény- és zöldségtermesztés örömeit.

A Kikerics Óvodában örömmel követték a paradicsom fejlődését, ezzel is tanulták a távlatos gondolkodást
Beküldött fotók

Mint mondta, júniusban minden óvoda egyenként három magaságyást kapott, a növények ültetéséhez megfelelő földdel, kis szerszámokkal, öntözőkannákkal és különböző magokkal. A karbantartók összeszerelték a magaságyásokat, az ovisok elültették az apró magvakat, majd gondozták, locsolták, végül leszüretelték a növényeket. A tevékenység során érzékszerveik segítségével ismerték fel a kertben termesztett zöldség-, dísz-, gyógy- és fűszernövényeket.

– Az óvónők elmondása szerint a növények életciklusának követésével fejlődött a gyerekek időérzéke, távlatos gondolkodásuk. A kertészkedésen keresztül befogadóvá váltak a környezetük szépsége iránt – hangsúlyozta a program vezetője, majd hozzátette: – A kicsik érdeklődők voltak, sok kérdés merült fel bennük a tevékenység során. Előszeretettel vettek részt a munkálatokban, ügyesen használták a kertészkedéshez szükséges eszközöket, szükség szerint öntöztek, mindenki szeretett volna részese lenni a folyamatoknak, még versenyeztek is, hogy ki legyen az első. A magaságyásokban szinte sosem volt gaz vagy gyomnövény, mert a gyerekek azonnal kigyomlálták azokat.

A növények megfigyelése több készséget is fejleszt a gyerekeknél
Fotó: Beküldött

A Szuhai Kikerics Óvodában korábban nem gondoztak kertet az apróságok, azonban idén, élve a fenti lehetőséggel, örömmel követték a növények fejlődését a kicsik.

– Az ősz beköszöntével a már tapasztalt óvodások az újonnan érkező kis ovisoknak hosszasan magyarázták, hogyan kell a növényeket gondozni, megmutatták a magaságyásokat, a benne lévő palántákat – fogalmazott Kotroczóné Pethő Veronika óvodavezető. – Szívesen vettek részt a zöldségek és a virágok nevelésében, jutalomként fogadták, ha aznap ők locsolhattak. A növények elvirágzását követően a magokat begyűjtöttük, amit száraz, hűvös helyen tárolunk, hogy jövőre újra lehessen ültetni.

Elfogyasztották a finomságokat, a gyógynövényekből teát főznek

Zöld óvodaként a mátranováki Fülesmackó Óvodában már évek óta gondoznak veteményeskertet az intézmény dolgozói a gyerekekkel karöltve. Idén a Gyerekesély programnak köszönhetően három magaságyással gazdagodtak, amibe újabb növényeket ültettek el a kicsik az óvónők segítségével.

– Paradicsompalánta és gyógynövények is kerültek a földbe, amelyek fejlődését örömmel követték nyomon a gyerekek – tájékoztatott Szalainé Princz Andrea óvodavezető. – A begyűjtött zöldségeket és az eperültetvény termését elfogyasztottuk, a gyógynövényekből pedig a hűvös napokon teát főzünk. A hagyma, a retek és a saláta növekedését hétről hétre megcsodáltuk.

Mint mondta, a fenti tevékenység több területen is fejleszti az óvodásokat. A kertben töltött foglalkozások, a növények megfigyelése hozzájárul a színérzés, a formaérzés, sőt a számfogalom kialakulásához. A szükséges munkafolyamatok pedig a feladatok elvégzésére, a környezettudatos magatartásra nevelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában