Segítség

2021.11.07. 11:20

Nógrádban is sokakat érint a személyi jövedelemadó visszatérítése

A kormány döntése értelmében minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede. A támogatás szűkebb hazánkban is sok családnak nyújt majd segítséget.

Lászlók Judit

Balla Mihály (b) meglátogatta Szécsényben a kétgyermekes Balázs-Bardóczi családot Beküldött fotó

Dr. Baran Alexandra, a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat salgótarjáni kirendeltségének vezetője elmondta: több mint 1,9 millió érintett összesen 600 milliárd forint visszatérítésre jogosult.

– Az a család, ahol egy szülő tudja érvényesíteni a kedvezményt, egy gyermek esetén bruttó 516 ezer forintos, két gyermek esetén bruttó 716 ezer forintos, míg három gyermek esetén bruttó 1,109 millió forintos bér esetében juthat a maximális, 809 ezer forintos személyijövedelemadó-visszatérítéshez. Ahol két kereső van a családban, ott mindketten jogosultak lehetnek a maximum 809 ezer forintos visszatérítésre, ha van annyi személyi jövedelemadójuk, így ők együtt akár több mint 1,6 millió forintot is visszakaphatnak – fejtette ki portálunknak dr. Baran Alexandra.

Balla Mihály (b) meglátogatta Szécsényben a kétgyermekes Balázs-Bardóczi családot
Beküldött fotó

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az szja-visszatérítés is azt mutatja, hogy Magyarország és a magyar gazdaság is működik.

– Az Európai Unióban az egyik leggyorsabb gazdasági újraindítást értük el, és ez a siker tette lehetővé, hogy az szja-visszatérítéssel folytassuk a családok megerősítését, amely sok Nógrád megyei családot is érint – mondta Becsó Zsolt, hozzátéve, hogy a magyar gazdasági növekedés meg fogja haladni az öt és fél százalékot, aminek köszönhetőn ez az szja-visszatérítés is meg fog valósulni.

Balla Mihály országgyűlési képviselő szintén arról beszélt, hogy a járványügyi védekezésnek egyik fontos feladata volt a gazdaság újraindítása. Mint mondta, a jó döntéseknek köszönhetően ez megvalósult és lehetővé tette, hogy a gyermeket nevelő családok az idén befizetett szja-t visszakapják.

– Ez a támogatás a gyermeket nevelő családoknak óriási segítséget jelent. Személyesen beszéltem több olyan családdal, akik elmondták, hogy számukra ez akár egyhavi jövedelem visszatérítését is jelentheti – mondta Balla Mihály, aki több pozitív visszajelzést is kapott a személyi jövedelemadó visszatérítésben érintett családoktól. Közéjük tartozik a szécsényi Balázs-Bardóczi család is, akiket Balla Mihály személyesen is meglátogatott.

– Én a két gyermekem után év közben igénybe vettem az adókedvezményt. A férjem viszont teljes egészében visszaigényelheti majd az egy évre szóló szja-t. Ez szinte egy plusz havi bevételt jelent, ami nagy segítség számunkra – mondta Balázs-Bardóczi Noémi. Hozzáfűzte, hogy a kormány családtámogatásai közül a jövőben többet is terveznek igénybe venni, ilyen például a diákhitel-elengedési program, vagy éppen a Babaváró hitel.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal online felületén már elérhető a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez. A nyilatkozatot online, postán és személyesen is be lehet nyújtani, 2021. december 31-ig.

Felhívják a figyelmet a szakemberek a tudatos költésre is

Dr. Baran Alexandra szerint az szja-visszatérítés rendkívül kedvező a családoknak. Azonban a visszakapott összeggel kapcsolatban is a tudatos költésre hívják fel a figyelmet a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda részéről.

– A visszatérítés jól jöhet például egy nagyobb értékű ingóság beszerzésére, ahelyett, hogy áruhitelt, hitelkártyát, folyószámlahitelt vagy személyi kölcsönt igényelnénk. A tudatos és felelős magatartás pedig a háztartási költségvetéssel kezdődik. Amennyiben hitelünk van, előtörleszthetjük, végtörleszthetjük azt is. Érdemes megfontolni a hitelkiváltás lehetőségét is, főként, ha változó kamatozású a hitelünk. A fix kamatozású kölcsönök hosszú távra is kiszámíthatóbbak, tervezhetőbb a családi költségvetés. Amennyiben új ingatlan vásárlásában gondolkodunk, az szja-visszatérítést akár önerőként is felhasználhatjuk – mondta a pénzügyi szakember hozzátéve, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld Otthon Programja fix kamatozású hitelt biztosít lakossági ügyfelek részére. Az MNB által indított program 200 milliárd forintos kerettel indult. Az ügyfelek számára a programban részt vevő bankok által (jegybanki refinanszírozással) biztosított, legfeljebb 2,5 százalék fix kamatozású, 25 éves futamidőre igényelhető hitelt csak új otthon építésére vagy vásárlására lehet igényelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában