60 év

2021.11.11. 16:59

Egész tanévet átölelő programokkal ünnepelik a kerek évfordulót a bátonyterenyei gimnáziumban

Jubileumi ünnepséggel egybekötött nyílt napot tartottak csütörtökön a Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnáziumban. Az esemény az intézmény fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából szervezett, egész tanévet átölelő rendezvénysorozat részeként valósult meg.

Veres Edina

Az ünnepségen megnyitották az iskola Ivitz László galériájának új, őszi tárlatát is

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A megjelent vendégeket Csank István Csaba, az iskola igazgatója köszöntötte, majd kiemelte: a nemes évfordulóról méltóképpen kívánnak megemlékezni, és reméli, hogy a programsorozat későbbi elemeit az újraerősödő járványhelyzet nem fogja az online térbe száműzni. Ezt követően Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója szólt az egybegyűltekhez.

Amint mondta: szeptemberben lesz hatvan éve annak, hogy Kisterenyén megalakult a 12 évfolyamos iskola, amely intézményben – az általános iskolai oktatáson túl – két gimnáziumi osztállyal megkezdődött a tanítás. A tankerület igazgatója ezután felelevenítette a gimnázium múltját, a képzési palettán végbement változásokat, illetve rámutatott az egyre gyarapodó oktatási lehetőségkínálatra is.

– Sajnos az utóbbi években a sokrétű pedagógusi munka ellenére is, a térség lakosságszámával párhuzamosan csökken az intézmény tanulóinak száma is. A kis létszámú osztályok azonban lehetőséget adnak arra, hogy a lemaradó diákokra több idő és figyelem jusson – hangsúlyozta a Simon Tibor, aki továbbá azt is kiemelte, hogy a Váci napjainkban is fontos szerepet tölt be Kelet-Nógrád képzési palettáján.

A kerek évforduló alkalmából Bátonyterenye alpolgármestere, Letovai Zoltán is köszöntötte az intézményt, amelynek egykor maga is diákja volt. Amint fogalmazott: voltak szebb napjai is az iskolának, de a cél az, hogy legyenek is. Az alpolgármester azt is hangsúlyozta, hogy mindenképpen szeretnék megőrizni az iskolákat, hiszen egy város akkor város, ha egy térségben biztosítani tudja a középiskolai oktatás lehetőségét.

Bátonyterenye alpolgármestere, Letovai Zoltán egykor maga is diákja volt az intézménynek
Fotó: H. Cs. / NMH

– Határozott célunk, hogy a Váci Mihály Gimnázium a jövőben is erős és jó iskola legyen, amely vonzó a diákok számára. Talán nem ez a megye legerősebb iskolája, de a legbarátibb és legcsaládiasabb közösség mindig is itt volt. Sok olyan tanuló került ide annak idején, akik valami oknál fogva nem tudtak más, erősebb intézményekbe beilleszkedni, azonban itt mindig megértést kaptak, illetve személyre szabottan foglalkoztak velük. Úgy gondolom, hogy ez napjainkban sincs másként – fejtette ki Letovai Zoltán, majd hozzátette: a városvezetés, a lakosok, a tankerület vezetője, illetve az intézmény igazgatója és pedagógusai egyaránt mindent megtesznek azért, hogy az iskola újra régi fényében tündököljön.

A jubileumi programot a Vácis diákok műsora koronázta meg: Tolnai Liliána és Kelemen Márton verses-zenés előadást mutatott be, míg az intézmény színjátszókörének tagjai Móricz Zsigmond A Zördög című darabját keltették életre az intézmény színpadán.

Az eseménnyel egybekötött nyílt napra a környező általános iskolák nyolcadik osztályos tanulói is ellátogattak. A több mint húsz vendégdiák először szakmai bemutatón vehetett részt, ahol a tűzoltó hivatás szépségeiről és kihívásairól beszélt Faragó Sándor tűzoltó alezredes, a Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője. Őt követte Tóth Rebeka, aki az intézmény volt tanulójaként az óvoda pedagógiai asszisztens szakmával kapcsolatban osztott meg információkat az egybegyűltekkel. Végül Szabó Ádám látszerész, aki öt év után tért vissza az alma materébe, és beszélt a fiataloknak mind a pályaválasztáshoz, mind a nagybetűs élethez fűződő gondolatairól.

Az ünnepségen megnyitották az iskola Ivitz László galériájának új, őszi tárlatát is
Fotó: H. Cs. / NMH

A nap folyamán az általános iskolák nyolcadikosai különleges szemszögből – mondhatni Vácisan – ismerkedhettek meg a természettudományokkal, majd az iskola egészségnapja keretében – szakemberek bevonásával – tágíthatták tudásukat az egészséges táplálkozás témájában, valamint különleges szemléltető eszközök segítségével szembesülhettek a dohányzás káros hatásaival.

Az ünnepség részeként megnyitották az iskola Ivitz László galériájának új, őszi tárlatát is. A falon az intézmény volt és jelenlegi diákjai, valamint a tanári kar rajzolásban és festészetben is tehetséges tagjai mutatkozhattak be alkotásaikkal.

A nyílt napot végül kötetlen beszélgetéssel, és a viszont találkozás reményével zárták a szervezők és a részt vevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában