programkavalkád

2021.11.21. 11:20

Színes skálán mozog a palotási rendezvények listája

Közösséget erősít programjaival, rendezvényeivel és egyéb foglalkozásaival a palotási művelődési ház, ahol az ott dolgozók közös erővel tesznek azért, hogy élhetőbbé tegyék a települést.

Nagy Orsolya

Az intézmény egyik nagy sikerű rendezvénye a tortafesztivál

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A helyiek mellett a környékbeli lakosokat is rendszeres kulturális programokkal, előadásokkal, sportolási lehetőséggel és számos egyéb rendezvénnyel szolgálja ki a Mihályfi Ernő Művelődési Ház. Az intézményben dolgozók nagy hangsúlyt fektetnek a közösség építésére. Polonkai Katalin vezető elmondta, hogy Palotás szerencsés helyzetben van, hiszen kimagasló a helyi közösségi élet, így számos szervezettel büszkélkedhetnek.

– Több klub, alapítvány működik a faluban, így az Őszirózsa Nyugdíjas Klub, amelynek saját színjátszó csoportja és nótaköre is van. Ők hagyományőrző tevékenységet is végeznek, és számos ünnepi rendezvényen jelen vannak. Működik ezenkívül Ifjúsági Klub, a Kenderike Néptánccsoport, de van szeniorörömtánc, női torna, baba-mama klub, társastánc, zumba, nemrégiben pedig az ökölvívás is elindult – közölte Polonkai Katalin, aki úgy véli, egyre nagyobb az igény a különböző foglalkozásokra, és a művelődési ház, amiben tudja, segíti a helyi csoportokat, legyen szó akár sportról vagy kulturális tevékenységről.

Hozzátette: számos rendezvénnyel kedveskednek az év minden hónapjában a falu lakosainak. Van egyebek mellett községi egészségnap, gyermeknap, kultúrházak éjjel-nappal, idősek napja és tókerülő futás is.

Az intézmény egyik nagy sikerű rendezvénye a tortafesztivál
Fotó: L.B. / NMH

Az intézmény vezetője kiemelte, hogy az állami ünnepek köré is szerveznek különböző programokat, valamint az értéktárukból rendszeresen tartanak kiállításokat. Ráadásul a rendezvények sokasága mellett szinte mindig van valamilyen színházi előadás, különböző versenyek, de pályázatok is, amelyeken örömmel vesznek részt a helyiek.

– Gyakran látogatják az intézményt a lakosok, és a visszajelzések alapján van igény a közösségi életre, a foglalkozásokra és a rendezvényekre is. Bizalommal fordulnak hozzánk, amennyiben valamilyen új kezdeményezést szeretnének megvalósítani. Mindez igen fontos, hiszen a közösségek léte meghatározza egy település lakóinak jólétét és jövőjét. Feladatunk közé tartozik, hogy minden korosztály számára biztosítsuk azt, hogy együtt alakíthassák a környezetüket és közös erővel tegyék élhetőbbé a települést – hangsúlyozta Polonkai Katalin, aki számára elengedhetetlen, hogy a művelődési házba érkezők elégedettek legyenek. A rendezvények és programok sikerességéhez pedig a helyiek is nagymértékben hozzájárulnak. Ráadásul a környező településekről is rendszeresen érkeznek látogatók.

A művelődési ház a helyi értékek bemutatására is nagy hangsúlyt fektet. Az intézmény vezetője úgy fogalmazott, hogy minden egyes program egyik eleme, hogy megmutassák és megismertessék a falu értékeit, hagyományait, hiszen fontos azok megőrzése.

Mint mondta, sajnos az elmúlt időszakban a világjárvány miatt át kellett szervezni a rendezvényeket. A lakosságban is kialakult az óvatosság, sokan elkerülték a közösségeket. Ennek ellenére mindig olyan programokat nyújtottak, amelyek valamennyire életben tartották a közösségi életet.

Új köntöst kap a művelődési ház, amelyet sokan örömmel látogatnak

Szabó Mihály, Palotás polgármestere portálunk kérdésére elmondta, hogy az intézmény több mint kétszázmillió forintos támogatásnak köszönhetően újul meg.

– A közelmúltban a szakemberek megkezdték a felújítási munkálatokat. A nyílászárók cseréje már megtörtént, jelenleg éppen a tetőszigetelést végzik. Ezt követi majd a belső fűtési rendszer korszerűsítése. Ezen túlmenően, bár van napelem az épületen, de a fejlesztés során tovább bővítjük azt – közölte Szabó Mihály. Hozzátette: igen fontos ez a beruházás a település életében, hiszen hozzávetőleg 1978 óta nem történt nagyobb felújítás az ingatlanon. Ezenkívül energetikai szempontból is meghatározó a művelődési ház korszerűsítése, hiszen így költséghatékonyabban működik majd az intézmény, amely az önkormányzat számára is kedvezőbb lesz. A polgármester arra is kitért, hogy a jövőben az elektromos rendszert is fel szeretnék újítani, hiszen az már nagyon régi, elavult és sok problémát okoz.

Szabó Mihály elmondta, további fejlesztéseket terveznek
Fotó: L.B. / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában