Szilos vadászház

2021.10.11. 11:41

Trófeamustrát rendeztek Bujákon

Harmadszor tartott közös trófeaszemlét a Buják külterületén fekvő Szilos vadászházban a házigazda Sasbérc, a Hollókő, a Nagymezei és a Nyugat-Cserhát Vadásztársaság. A négy területen az idei bőgésben 109 gímbikát ejtettek el, az érdeklődők néhány kivételével mindet láthatták szombaton.

F. Z.

A bemutató megnyitója a vadászház mellett

Forrás: NMH

Fotó: F. Z.

A rendezvénynek köszönhetően a szomszédos területeken gazdálkodó társaságok így megismerhették egymás eredményeit és szükség esetén összehangolhatják munkájukat is, mert a gímszarvas esetében a lehető legnagyobb, zavartalan élőhelyre van szükség a magas színvonalú szakmai munkához.

A bemutató megnyitója a vadászház mellett
Fotó: NMH

A vendégeket Pántya István, a Sasbérc Vadásztársaság elnöke köszöntötte, majd Zám Zalán, a 202-es számú Nógrád-cserháti tájegység fővadásza mondott megnyitót. Kifejtette: az aranyérmes bika ugyan nem került terítékre a négy érintett társaság területén, de a 18 ezüst- és a 26 bronzérmes trófea biztató a jövő vadgazdálkodására nézve, hiszen az érmesek aránya meghaladja a 40 százalékot. Az átlagsúly 5,435 kiló volt, az átlagéletkor pedig 7,3 év, ami azt is bizonyítja, hogy lehet a Cserhátban idős bikát lőni. A fővadász gratulált a négy területen dolgozó valamennyi hivatásos vadásznak.

Csaknem száz trófeát láthatott a közönség
Fotó: F. Z. / NMH

Hozzátette: mivel az afrikai sertéspestis miatt a korábban a térségben fő vadfajnak számító vaddisznó jelenleg nem termel bevételt, a társaságok a gím-, a dám- és – ahol van – a muflonállomány hasznosításával juthatnak anyagi forrásokhoz. Emiatt az említett vadfajokkal való gazdálkodás jelentősége is megnőtt. A rendezvény résztvevői az elejtett bikák trófeáit egyenként is elemezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában