harc a mellrák ellen

2021.10.09. 17:41

Szívük felett viselték a rózsaszín szalagot: az emlőrák elleni harc jegyében túráztak Salgótarjánban

Friss, de tiszta idő fogadta szombaton Salgótarjánban, a Fáy András körúton azt a közel száz résztvevőt, akik arra vállalkoztak, hogy a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének kezdeményezéséhez csatlakozva egy közel öt kilométeres túrával hívják fel a figyelmet a mellrák elleni harc fontosságára.

V. E. 

Évek óta hagyomány, hogy október a mellrák elleni harc hónapja, amelyhez kapcsolódva világszerte tartanak különböző programokat, így például maratonfutást, kerekasztalbeszélgetéseket, illetve gyalogos, kerékpáros vagy motoros túrákat.

Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke elmondta: tizenhárom éve tekintik küldetésüknek a figyelemfelkeltő események megszervezését.

– Immár öt éve három lépcsőből áll az akciónk. Az első az országos motoros csillagtúrán való részvétel. Ebben idén Salgótarján élen járt, hiszen városunkból érkezett a legtöbb, összesen tizenkilenc motoros Budapestre, és adta át az üzenetünket, amely úgy szól: Időben lépj, hogy tovább élj! A második program a központi rendezvény, a rózsaszín séta és az ahhoz kapcsolódó előadások, amelyhez ez alkalommal százhatvanhatan kapcsolódtak a nógrádi megyeszékhelyen. Ez a létszám szintén országos szinten is kiemelkedő érdeklődésről tesz tanúbizonyságot. A harmadik rész a Minden lépés számít című megmozdulás, hiszen tudjuk, hogy a legfontosabb momentum a kockázatcsökkentésben a rendszeres testmozgás. Idén egy új útvonalat választottunk, így nem Eresztvényben kirándultunk, hanem a közel öt kilométer hosszú Pipis-túrát teljesítettük – mondta a Salgótarjáni Alapszervezet vezetője.

Hozzátette: évről évre egyre többen állnak a „zászlójuk alá” a figyelemfelkeltő eseményeken. Sőt, bizonyos intézmények, például a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskola tanulói, oktatói vagy a megyei könyvtár kollektívája is a túra állandó résztevői közé tartoznak.

 

Idén sem volt ez másként. A hűvös őszi reggelen közel százan gyűltek össze a Fáy András körúton, és tűzték a ruhájukra a mellrák elleni harc jelképét, a rózsaszín szalagot, illetve egy kitűzőt, amelyen ez állt: Világ Gyalogló Nap.

Ezzel kapcsolatban Kreicsi Mária rámutatott, hogy idén is csatlakoztak a Magyar Szabadidő és Sportszövetség e nevet viselő kezdeményezéséhez, amely a hagyományoktól eltérően egyetlen nap helyett egy egész hónapon át tart idén.

A hegygerincen át vezető túra teljesítői a salgótarjáni Kálvárián ereszkedtek le, így jutva el a Balassi Bálint Megyei Könyvtár épületéhez, ahol tombolasorsoláson vehettek részt a vándorok, akik apró ajándékkal térhettek haza a figyelemfelkeltő akció teljesítése után.

Orvosi műszert vásároltak a felajánlásokból

A figyelemfelkeltő akcióhoz kapcsolódva idén első alkalommal adománygyűjtést szervezett a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete. Kreicsi Mária elárulta: az alapszervezet tagjai saját kezeikkel készítették el a festett köveket, gyöngy ékszereket, és kitűzőket, amelyeket jelképes összegért vásárolhattak meg az eseményeken megjelentek. A kezdeményezés sikerrel járt, hiszen hozzávetőleg hatvanezer forintnyi adomány gyűlt össze, amelyből a Szent Lázár Megyei Kórház hospice-részlegének betegi számára hűtőszekrényt vásárolnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában