támogatás

2021.10.28. 09:11

Segítik a hátrányos helyzetű családokat Ságújfalun

A helyi Jelenlétházat a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány működteti. – Sokszínűek és sokoldalúak a programjaink, amelyeket a lakosság, főleg a hátrányos helyzetűek részére nyújtunk – mondta Konstantin Mária Manuella, a ház egyik vezetője.

Sz. F.

Konstantin Mária Manuella, a Jelenlétház munkatársa

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

A vezető hozzátette, a lakhatási támogatás igénylésében is segítik a lakosságot. Két családnak már el is intézték, hogy a lakásuk felújítására támogatást kapjanak. Szintén megvalósítják a Máltai Szeretetszolgálat felzárkóztatási programját. Több formában is segítenek azoknak a családoknak, ahol három évnél fiatalabb gyermek van. Többek között babakelengyét biztosítanak részükre. A védőnő közreműködésével, kismamaklub keretében, a gyerekneveléséről, étkezésről adnak tanácsokat a szülőknek. A közművek felé tartozó családoknak is segítenek az adóssággal kapcsolatos ügyintézésben.

Berki László vezetésével a fiatalok hangszeres zenét tanulhatnak itt, az elképzeléseik között egy zenekar létrehozása is szerepel. A gyermekek körében népszerű a Társasjáték Klub. Ahogyan azt a ház vezetője mondta, fontos a játék közösségformáló szerepe.

Konstantin Mária Manuella, a Jelenlétház munkatársa
Fotó: Sz. F. / NMH

– Célunk, hogy a gyermekek hasznosan töltsék a szabadidejüket – közölte a ház vezetője, aki jól beszél angolul, így a fiatalok részére angol nyelvtanfolyamot is tart. A kézműves-foglalkozásokon édesanyák és kisgyermekek vesznek részt és zenés, mesemondó programokat is tartanak számukra.

Nyáron a Máltai Szeretetszolgálat az önkormányzattal összefogva segített annak a családnak, akinek leégett a háza. Az összefogásnak köszönhetően az épület újra tető alá került, s remélhetően karácsonyra már beköltözhetnek a felújított lakásba.

Konstantin Mária elmondta, szeptemberben szemészeti szűrővizsgálatot tartottak gyerekeknek, 14 fiatalt kiszűrtek, számukra a szemüveget ingyenesen biztosították. A kiskert programban húsz család vett részt. Azoknak biztosítottak vetőmagot, akik felásták a kertjüket. Remélik, hogy ez a szám jövőre tovább emelkedik.

– Azon vagyunk, és arra motiváljuk a hátrányos helyzetű családokat, hogy maguk is vegyenek részt sorsuk javításában, és kapcsolódjanak be a különböző munkavégzésekbe – mondta végezetül a ház vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában