hihetetlen

2021.10.29. 17:00

Ritka látvány: hatalmas zöldségek nőttek a vizslási iparművész kertjében

A fél kilósnál nagyobb paradicsomtól a több, mint egy kilós padlizsánig, mindenféle hatalmasra nőtt zöldség megtalálható a vizslási származású népi iparművész, Bocsi Éva kertjében.

Nool

Bocsi Évának valószínűleg aranyból van a keze, hiszen nem csak a népi babakészítés terén jeleskedik, gyönyörű kertjére, látványos méretű terméseire is igazán büszke lehet. A minap közösségi oldalán is megmutattatta azokat az óriási zöldségeket, amik a kertjében termettek.

A nem mindennapi terméseken látszik a gondoskodás és a törődés. A legnagyobb paradicsom több, mint 81 dekagrammot, a legméretesebb fekete retek 77 dekagrammot, míg a legsúlyosabb padlizsán több, mint egy kilót nyomott a digitális mérlegen, de volt már példa ennél nagyobb példányokra is.

Kíváncsiak voltunk, van-e valami praktikája, mi kell ahhoz, hogy a zöldségek ekkorára nőjenek? Talán nem meglepő, hogy hívásunkat is éppen kertészkedés közben fogadta.

Mint elmondta, a kertészkedés szeretete már gyerekkorától meghatározó szerepet játszott az életében, és ez a szeretet az évek múlásával csak növekedett.

– Amióta az eszemet tudom nagyon szeretek kertészkedni. Ez a szeretet Vizslásról, a szüleimtől, nagy- és dédszüleimtől ered. Máig hálásan emlékeszem vissza ezekre a kertben töltött időkre, számtalan dolgot tanultam tőlük, amit a mai napig hasznosítok. Például a levágott füvet és a kiszedett gyomokat komposztba gyűjtjük, majd 2-3 év elteltével rárakjuk a földre. Ez megfelelő tápanyagforrás nyújt. Ezen kívül vegyszert sem használunk, inkább az ősi praktikákra hagyatkozunk. Ha valamit mégis permetezni kell, akkor csakis a csalán levével – árulta el Bocsi Éva.

Semmi kétség, hogy a kert rengeteg odafigyelést igényel, de meghálálja a gondoskodást és mindig bő terméssel ajándékozza meg gazdáját.

– Az nem is kérdés, hogy nagy munka van vele, de az egyik legörömtelibb érzés, amikor a szorgalom, a szeretet és a gondos ápolás meghozza a gyümölcsét – mondta Bocsi Éva, aki azt is hozzátette, hogy idén a kertben szüretelteknek köszönhetően 210 üveg befőttet és savanyúságot sikerült eltenni télire.

Ha Önnek is van egy fotója nem mindennapivá nőtt zöldségekről, küldje el nekünk a [email protected] címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában