kiállítás

2021.10.17. 15:31

Hét évtized történelme elevenedett meg a balassagyarmati iskolában

Fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepli ebben a tanévben a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Technikum, amelynek jogelődje a Szántó Kovács János Gimnázium és Szakközépiskola volt.

H. H.

Egykori pedagógusok, az alma mater régi és mai diákjai, tanárai szemlélték a bejáratnál elhelyezett tablókat

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Az elmúlt évtizedek történetéből az intézményben látványos elemekben bővelkedő kiállítást rendeztek be, amelynek megnyitóját a napokban tartották.

Egykori pedagógusok, az alma mater régi diákjai és mai tanulói, illetve tanárai elmélyülten szemlélték az iskola bejáratánál található galéria tablóit, amelyen megelevenedett az elmúlt hét évtized sokszínű történelme, míg a szemközti kivetítőn, egy kisfilm révén a Szent-Györgyi Technikum jelenlegi életébe tekinthetett be a látogató.

Egykori pedagógusok, az alma mater régi és mai diákjai, tanárai szemlélték a bejáratnál elhelyezett tablókat | Fotó: H. Cs. / NMH

A kiállítás megnyitóján, a fenntartó nevében Gembiczki Ferenc, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, a jubileumát ünneplő intézmény mindig meg tudott felelni a kor elvárásainak, és a szakképzési centrumon belül színvonalas oktatásával meghatározó szerepet tölt be, miközben az egészségügyi és sport szakirányok jóvoltából folyamatosan jó kapcsolatokat ápol nem csupán a város intézményeivel, mint például a kórházzal, hanem egyetemi együttműködésekkel is rendelkezik.

Szrenka Anikó igazgató nyitotta meg a rendezvényt
Fotó: H. Cs. / NMH

Szrenka Anikó, a Szent-Györgyi technikum igazgatója előbb két nyugalmazott tanárnő, Kovács Ferencné és Holecz Imréné üdvözletét tolmácsolta, majd rövid időutazást téve ecsetelte, hogy 1951-től napjainkig mi mindent átélt, megélt és túlélt a változások iskolája, míg kialakultak a mai képzési formák. 1989-ig a Törvényszéki Palota szárnyában, majd mostani otthonában, a művelődési-oktatási központ épületegyüttesében a falak mögött sok-sok szervezeti átalakulás történt, a mezőgazdasági osztályokon kívül a középfokú óvónőképzőn át a pedagógia-pszichológiai, ének-zenei és nyelvi tagozaton keresztül az egészségügyi szakoktatásig. De minden önként vállalt vagy kényszerű profilváltás ellenére, a nívóból sosem adtak le, Nógrád megye középiskolái között mindig az élmezőnyben jártak. A megnyitón két diák, Urbán Emma és Balogh Lara énekes-verses műsorral működött közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában