búcsúünnep

2021.10.31. 16:09

Élettel telhet meg az évek óta üresen álló mátramindszenti plébánia

Mindenszentek napján tartják Mátramindszent templomának búcsúünnepét. Ez alkalomból, a templom felszentelésének 271. évfordulóján október 31-én, vasárnap dr. Beer Miklós, nyugalmazott váci megyéspüspök mutatott be szentmisét, majd átadták és megáldották a parókia felújított épületét.

G. E.

Fotó: Hegedus Mark

– Mindenszentek ünnepén legyünk hálásak egymásért, közösségeinkért Istennek. Lássuk be, hogy szentnek lenni egyszerű: szeretni kell egymást, pontosan úgy, ahogy Jézus szeretett minket. Forduljunk egymás felé szelíden, türelemmel, jósággal és megértéssel. Keressük azt, hogyan tudjuk segíteni a bajban lévőket, vigasztalni a szomorúakat és szebbé tenni mások életét – fogalmazott prédikációjában dr. Beer Miklós: – Járja át minden nap szívünket Isten szeretete!

Fekete Roland, plébániai kormányzó arról beszélt, hogy a plébánia rossz állapotban lévő, szinte romos épülete a Magyar Falu Program támogatásával, mintegy 30 millió forintból újult meg. A kivitelező cég a régi, romos melléképületeket elbontotta, a belső átalakítás is megtörtént. Az ingatlan jellege visszakapta az eredeti, palóc porta kinézetét mind a tető, mind a tornác és a kerítés megjelenésében, Usák Tibor helyi tervező jóvoltából.

– Az utóbbi hónapok során sokak megfeszített munkája kellett ahhoz, hogy elkészüljön a beruházás. Azonban még nagyobb feladat lesz a jövőben élettel, funkcióval megtölteni a plébániát – hangsúlyozta Fekete Roland, hozzátéve: – Ehhez a helyi közösségek összefogása szükséges. Arra kérjük Isten áldását, hogy legyenek olyan alkalmak és célok, amelyek segítségével mindezt elérhetjük.

Dr. Bablena Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében kifejtette: a megújult plébánia épülete a helyieket szolgálja a továbbiakban, bízik abban, hogy lelki és szellemi tartalommal tudják megtölteni a falakat a településen élők.

– Mi palócok nagyon gazdagok vagyunk, és értékeink nap, mint nap gyarapodnak. Jó példa erre a mai alkalom is – fogalmazott dr. Becsó Károly országgyűlési képviselő. – Minden nap ünnep egy település életében, amelyen valamit megmenthetünk a régmúlt értékeiből – tette hozzá Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő. Horváth János, a község polgármestere pedig arról beszélt, hogy az utóbbi években rengeteg beruházás megvalósult a településen, azonban a jövőben további célokért fognak vállvetve dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában