táplálkozás

2021.10.25. 13:50

Az egészséges menüre alapoznak a nógrádi menzákon

Napjainkban is népszerű a menza a gyerekek és a felnőttek körében. Nógrád megyében is egyre többen veszik igénybe ezt az étkeztetési formát, amely során az egészséges és változatos étrend kialakítására törekednek.

Nagy Orsolya

20210909 Kaposvár Ebéd a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Lang Róbert

Az iskolai és óvodai étkeztetésre miniszteri rendelet is született, amely szerint nem lehet cukros üdítőt felszolgálni, kerülni kell a túlzott sóhasználatot, de az édességek arányát is szabályozták. Emellett a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás is elő lett írva.

Molnár Szabolcs, az egyik pásztói családi vállalkozás vezetője portálunknak elmondta, hogy Pásztón több óvodát és iskolát is rendszeresen ellátnak étellel.

– Az előírásoknak megfelelően sütünk és főzünk, tehát csökkentettük a sóbevitelt, kevesebb fűszert használunk, sok főzeléket készítünk, és mindig van friss gyümölcs, valamint zöldségfélék is a tányéron. Ehhez mérten egy héten kétszer van főzelék, krémleves heti egyszer, valamint ügyelünk arra is, hogy ne legyenek zsírosak az ételeink. Rendszeresen van teljes kiőrlésű pékárunk is – közölte Molnár Szabolcs.

Hozzátette: a közétkeztetési programot használják, amely nagymértékben segíti a munkájukat, hiszen előre megtudják tervezni a menüt, és a rendszer jelez, ha új rendelet van, vagy túl zsírosnak talál egy ételt.

Fotó: MW

A vezető arra is kitért, hogy jónak találja a programot és a rendszert is, ugyanakkor vannak gyerekek, akik nehezen szoknak hozzá az új étkezési normákhoz, de a tapasztalat szerint egyre bátrabban mernek kóstolni. A vállalkozó arra törekszik, hogy változatos, adalékmentes és friss ételek kerüljenek az iskolák és óvodák asztalaira.

Szántó Marianna, a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola igazgatója elmondta: sokan igényt tartanak a menzás ellátásra, gyerekek és felnőttek egyaránt. Jó minőségű ételeket készítenek, és a diákok is szeretik. Sok az egészséges étel, a főzelékek, a levesek és a zöldségek is. Az intézményvezető kifejtette, hogy néhány gyermek számára ismeretlen jó pár étel, mivel feltehetőleg otthon sem táplálkoznak egészségesen.

Andóné Angyal Mária, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde vezetője kiemelte, hogy a gyermekétkeztetés terén több változás is történt az elmúlt időszakban, hiszen szigorú előírásoknak megfelelve főznek.

– Régen jóval több házi készítésű sütemény és tejes dolog került az asztalra. Most már egy központilag kiadott étlap van, amelyet dietetikus állít össze és a szülők is megnézhetik. Jóval kevesebb a só, a fűszer az ételekben, ugyanakkor sokkal egészségesebb és változatos is – tájékoztatott Andóné Angyal Mária.

Az intézményvezető azt is elmondta, hogy gyakran vannak különféle zöldségkrémek, de sok a halból készült étel is. Ezek azonban néhány gyermek számára szokatlanok, de igyekeznek megismertetni őket az új ízekkel, ugyanakkor vannak olyan csemeték is, akik szívesen fogyasztják.

 

Az ételérzékenyekre is figyelnek

Andóné Angyal Mária érdeklődésünkre kiemelte azt is, hogy manapság egyre több gyermek szenved ételérzékenységtől. – Számukra mindig külön étrendet biztosítanak, amely az endokrinológus javaslatára, valamint a szülőkkel együttműködve történik. Csoportonként hozzávetőlegesen két-három gyermeket is érint az ételallergia, amely bármely életkorban kialakulhat – tette hozzá a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde vezetője.

Kutatások szerint napjainkban a felnőtt lakosság csaknem öt százalékát, a gyermekeknek pedig mintegy tíz százalékát érinti élelmiszer-érzékenység. Az elmúlt évtizedekben a tapasztalat szerint emelkedő tendenciát mutat az ételallergia előfordulása a lakosság körében, amely alól Nógrád megye lakosai sem képeznek kivételt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában