ínyencség

2021.10.06. 19:50

A világ legjobbjai közé került a szurdokpüspöki bivalykolbász és szamársonka

Méltán büszke lehet tevékenységére és termékeire Szalai Ferenc, akinek munkáját nemrégiben világszínvonalú mesterek, séfek és egyéb gasztronómiai szakemberek ismerték el.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A közelmúltban ismét elismerték Szalai Ferenc, a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosa kimagasló élelmiszeripari, gazdálkodói tevékenységét. Mintegy 150 hektáros területén magyar házi bivalyokat, szamarakat, lovakat és pónit is tart a mezőgazdasági szakember. Állatai szabadon, jóformán vadon élnek a Mátra lankái között. Az ily módon, egyfajta ökológiai szemléletű állattartásból kinyert húskészítmények egyre keresettebbek a nemzetközi piacon. Most a londoni Great Taste Awards nemzetközi élelmiszerversenyen a „bivalyos ember” két terméke is csillagokat kapott, amely hatalmas elismerésnek számít a gasztronómiában.

– Az angol Best of Hungary forgalmazza a termékeimet, szárazáruim így jutottak el a megmérettetésre, tehát egyáltalán nem készültem a minősítésre. Idén már több alkalommal exportáltam Angliába általuk, de más országokba is. A versenyen pedig egy csillagot kapott a szamárból készült bresaola, azaz sonka, a mátrai bivalyfűszeres kolbász pedig kettőt is – közölte Szalai Ferenc.

Hozzátette: – Ez az egyik legmagasabb szintű elismerés a gasztronómia világában. Olyan szakmai zsűri értékeli a termékeket, amelynek tagjait Michelin-csillagos éttermek séfjeiből, ételkritikusokból és ízmesterekből állítják össze. Együttes véleményük alapján osztják ki a kitüntetéseket.

A ridegtartásból is eredő kiváló minőségük révén világpiacra kerültek a helyi rezervátum termékei
Fotó: L.B. / NMH

Szalai Ferenc arra is kitért, hogy azért is örül nagyon az elismerésnek, mert a zsűri megtalálta termékében az umamit, vagyis az úgynevezett ötödik ízt, amelyet csak nagyon kevés élelmiszer tartalmaz. Kifejtette: büszkeséggel tölti el, hogy a magyar házi bivalyt, valamint a magyar parlagi szamarat a legjelesebb nemzetközi gasztronómiai versenyen keresztül mint tenyésztő és termékfejlesztő tudta a világ prémium gasztrotermékeinek polcára helyezni. A bivalyrezervátum tulajdonosa kiemelten fontosnak tartja a minőséget, hiszen az értékteremtés is egyben.

– Termékkínálatunkon keresztül azt igyekszünk elérni, hogy minőségi élelmiszereket tudjunk kínálni a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Fontos, hogy a jövő generációi is normális és egészséges ételeket fogyasszanak. Ez a fenntartható gazdálkodás egyik alapja, hiszen azzá válunk, amit eszünk – hangsúlyozta korábban Szalai Ferenc, aki a mezőgazdasági munkálatok mellett egyébként folyamatosan fejleszti élelmiszer termékeit.

Szalai Ferenc felhelyezte a parlagi szamarat a gasztronómia térképére
Fotó: L.B. / NMH

A rezervátum vezetője egyébként egy másik rangos kitüntetést is kapott a közelmúltban, amelyet Bécsben vehetett át. Ez szintén hatalmas megtiszteltetést jelentett számára, hiszen mint mondta, ezekkel a díjakkal visszaigazolást kap arról, hogy munkája jó irányban halad. Kiemelte, tevékenysége sok mindenen túlmutat, szól egyebek mellett a gyermekek jövőjéről, a magyar kultúra megőrzéséről és arról, hogy mindez életképes is a mai világpiacon. Szalai Ferencnek egyébként számos terméke ismert, így a bivalyból készült szalámi, a kolbász és a sonka, de népszerű a szamárzsír vagy a szamársonka is.

Csillagokkal értékelik a versenyen megkóstolt, elbírált termékeket

A Great Taste Awards nemzetközi versenyére több kategóriában lehet nevezni. A kiváló szakmai bírákból álló zsűri tagjai az értékelések során figyelembe veszik például az élelmiszer megjelenését, textúráját és az összetevők minőségét is. Ráadásul nem márka vagy cégnév szerint döntenek, ugyanis minden előzetes tájékoztatás és csomaglás nélkül kóstolják a termékeket. Hatalmas elismerésnek számít, ha egy termék ezen a versenyen csillagot érdemel, amelyekből hárommal, kettővel vagy eggyel díjazzák az árukat. Három csillagot kap a kiváló termék, amely rendkívül ízletes étel vagy ital lehet, de ezt csak a nevezők körülbelül két százaléka éri el. Két csillagot a kiemelkedő termékek kapnak, amelyek az ízletesnél is finomabbak. Ezt körülbelül tíz százaléknak ítélik meg.

Egy csillaggal az úgynevezett egyszerűen finom termékeket díjazzák, amelyek még mindig fantasztikus ízű étkeknek számítanak. Fontos megemlíteni, hogy a beérkezett nevezéseknek csupán negyede éri el ezt a minősítést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában