megmérettetés

2021.09.16. 21:52

Maconkán dől el, hogy melyik a világ legjobb horgászcsapata a method feeder szakágban

Ünnepélyes keretek között nyitották meg csütörtök este az első Free Style Method Feeder Világbajnokságot a Maconkai-víztározó partján.

V. E.

NMH / L. B.

Mozgalmasan telt a csütörtök este a Maconkai-víztározó partján, ami a legkevésbé sem szokatlan, indoka azonban annál különlegesebb. Ez alkalommal 11 ország – Ausztria, Németország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Dél-Afrikai Köztársaság, Spanyolország, Ukrajna és Magyarország – 17 csapata gyűlt össze a színpad előtt azért, hogy részt vegyen az első Free Style Method Feeder Világbajnokság megnyitóján.

Dr. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnökhelyettese, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület elnöke, illetve a verseny igazgatója úgy fogalmazott: ha valami az első, az általában mindig fontos az életünkben és idővel még fontosabb lesz az emlékeinkben.

Maconkán először rendeznek világbajnokságot és ez a verseny egyben a method feeder szakág első világbajnoksága is. Egy olyan horgászati módszer legjobbjai mérik össze majd tudásukat, amely rövid idő alatt szinte berobbant a sporthorgászatba, ezzel új dimenziókat nyitva meg több millió szabadidős horgász számára – fejtette ki dr. Dérer István.

Hozzátette: jelenleg hazánkban több mint hétszázezer regisztrált horgászt tartanak számon, illetve a MOHOSZ idén már huszonöt országos bajnokságot rendezett, illetve rendez meg.

 

– A Maconkai-víztározó és tórendszer Magyarország egyik legnépszerűbb horgászvize, a magyar horgászsport zászlóhajósa, több országos- és világrekord, valamint versenycsúcs birtokosa. Több száz versenyt rendeztünk már itt, benne a nemzetközi hírnevű Bojlis Európa-kupákkal és számos szakág magyar bajnokságával. Ez a tórendszer vezeti Európa legnagyobb édesvízi rekordlistáját is, ahol több mint ötezer horgász és négyezer rekordhal szerepel – ismertette a világbajnokság helyszínéül szolgáló tórendszer érdemeit dr. Dérer István, aki kiemelte, hogy három nap múlva ismét a színpadnál találkoznak majd a versenyzőkkel, akiknek sportszerű küzdelmet és szép horgászeredményeket kívánt.

Ezt követően Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő szólt a megjelentekhez, rámutatva, hogy Nógrád megyében is egyre többen hódolnak a horgászat szenvedélynek. A honatya emellett egyaránt méltatta a vízkezelő egyesületet, valamint annak vezetőjét a harmincnégy éve kitartással és tisztességgel végzett munkájuk miatt, amelynek köszönhetően Maconkán egy mind a mai napig fejlődő horgászparadicsom jöhetett létre. Becsó Zsolt véleménye szerint ez a verseny hozzájárul Bátonyterenye és a térség ismeretségének növeléséhez, valamint talán ahhoz is, hogy még többen megszeressék ezt a természetközeli sportot.

A világbajnokságot Igor Chinyakov, a Nemzetközi Édesvízi Horgász Szövetség elnökhelyettese nyitotta meg. Szavait Göböl Márk sportszervező, szakügyintéző tolmácsolta a megjelenteknek. Az elnökhelyettes mindenekelőtt gratulált a szervezőknek, majd kifejtette: a horgászcsaládjuk sokat nőtt idén, mivel a method feeder mellet másik három új szakágban is rendeztek versenyeket.

– A magyar szövetség nagy tapasztalattal bír a nemzetközi események megszervezésében. Emellett minden adottságuk megvan egy magas színvonalú sportesemény megrendezéséhez, úgymint a gyönyörű környezet, a jó víz, a sok hal és a rendkívül kedves szervezők – hangsúlyozta Igor Chinyakov, aki bízik az első method feeder világbajnokság sikerében. Amint mondta: győzzön a legjobb! Megnyitva a nemzetközi szövetség nevében e felkiáltással az első Free Style Method Feeder Világbajnokságot.

Menetrend a világbajnoksághoz

A négy napon át zajló világbajnokság első két napja, azaz csütörtök és péntek az alapozó etetések és az edzések ideje. A megmérettetés szombat reggel indul. A versenypályán 7 óra 30 perckor kapitányi értekezletet tartanak a csapatok – köztük a két hazai színekben indulóval –, majd 10 órakor kezdetét veheti a próbatétel, amely öt órán át zajlik majd. A verseny menetrendje ettől nem tér el vasárnap sem, a mérlegelés 15 óra után kezdődik el. Végül a 19 órakor kezdődő eredményhirdetésen dől majd el, hogy melyik csapat vált a világ legjobbjává a method feeder szakágban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában