láthatás

2021.09.15. 11:30

Újra személyesen fogadhatják szeretteiket a gyarmati elítéltek

Ismét látogathatóvá váltak a fogvatartottak az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében. A személyes látogatásoknál azonban több járványügyi intézkedést is bevezettek.

Lászlók Judit

Börtön belső illusztráció.

Forrás: MW

Fotó: Lénárt Márton

Megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztályát, hogy a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben jelenleg fogadhatnak-e látogatókat az elítéltek, illetve milyen járványügyi intézkedéseket vezettek be a látogatásokhoz.

– Júliustól már látogathatóvá váltak a fogvatartottak az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében. A múlt hónaptól a fogvatartottakhoz már gyermekkorú hozzátartozók is érkezhetnek. A látogatásra egy időben egy olyan felnőtt és egy olyan tizenkét évesnél idősebb gyermek érkezhet, aki rendelkezik védettséget igazoló dokumentummal. A családtagok fogadására havonta egyszer, legfeljebb hatvan percig van lehetőségük a raboknak. Ez idő alatt kötelező a szájmaszk viselése és az előírt szociális védőtávolság megtartása, valamint kerülni kell a közvetlen testi érintkezést. A személyes látogatás mellett továbbra is lehetőség van a digitális kapcsolattartásra. A Skype-beszélő havonta egy alkalommal, maximum harminc percre vehető igénybe. Az a fogvatartott, aki bármely okból nem tudja személyesen fogadni a hozzátartozóit, legfeljebb heti kétszer, egy órában videócseten beszélhet hozzátartozójával – tájékoztattak a közleményben.

Arra a kérdésünkre, mennyire viseli meg az elítélteket, hogy nem beszélhetnek személyesen szeretteikkel, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya azt válaszolta, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta naprakész információkkal látják el a fogvatartottakat.

Ennek érdekében több tájékoztató plakátot és kisfilmet készítettek, amelyek valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben és intézményben elérhetők. Ezen túl a reintegrációs tisztek, valamint a büntetés végrehajtási intézetekben szolgálatot teljesítő egészségügyi szakemberek, pszichológusok folyamatosan válaszoltak és válaszolnak ezek után is a rabok kérdéseire.

– A tapasztalatok szerint a fogvatartottak fegyelmezetten betartják a járványügyi előírásokat, megértették és elfogadták a megelőző intézkedések szükségességét, együttműködnek a személyi állománnyal – közölte érdeklődésünkre a kommunikációs főosztály.

Bevezették a digitális beszélőt

A tájékoztatás szerint kedvezően hatott a fogvatartottak hangulatára a digitális beszélő bevezetése, a több csomag fogadása, valamint a telefonálás időtartamának a megnövelése. Akinek nem állt rendelkezésére a szükséges pénzösszeg, azok számára havi háromszor öt perc erejéig térítésmentesen biztosítottak telefonhasználatot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában